Pozíció

2024.01.31. 13:30

A szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója is esélyes a Magyar Nemzeti Múzeum élére? - nyilatkozattal frissült

Az Operaház főigazgatói megmérettetéséhez kezd hasonlítani a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élére kiírt pályázat, annyi jelentkezőről hallani minisztériumi és múzeumi körökből – azzal a különbséggel, hogy itt a korábbi főigazgató nem pályázik. A Csák János kulturális és innovációs miniszter által jegyzett felhívás szerint 2024. február 5-ig lehet jelentkezni a Magyar Nemzeti Múzeum L. Simon László elbocsátása után megüresedett vezetői székére - írja az Index.

Vaol.hu

Forrás: MW-archív

Frissítve:

Korábban írtuk:

A menesztett főigazgató helyére Csák János 2023. december 20-i dátummal írta ki a pályázatot, ami 2024. január 4-én került föl a kormany.hu és az MNM oldalára: a beadási határidő az ettől számított 30 nap, vagyis – a hétvége miatt – február 5., hétfő. A kiírás szerint a nyertes pályázó 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a főigazgatói pozíciót - írja cikkében az Index.

Az országos portál információi szerint az alábbi jelöltek nevét hallani lehetséges pályázóként múzeumi és minisztériumi körökben: 

  • Zsigmond Gábor történészt, kulturális turisztikai szakközgazdászt, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesét emlegetik a legesélyesebbként. Zsigmond Gábor eddig három könyvet írt közösen Tiborcz Istvánnal, legutóbb a Hotel Gellértről. 
  • Hammerstein Judit jelenlegi megbízott főigazgató információink szerint szintén beadja a pályázatát. Hammerstein Rezi Kató Gábor halála után, 2022 decemberében lett általános helyettes főigazgató. A múzeumba az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói székéből került még L. Simon László kinevezése előtt, de a közös munkának azért sem volt akadálya, mert  L. Simon kulturális államtitkár korában Hammerstein volt a helyettes államtitkára. 
  • Csapláros Andrea jelenleg a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, a harmadik ciklusát kezdte meg 2023 áprilisában. Csapláros korábban a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke is volt, nagyon felkészült múzeumi szakembernek tartják. 
  • Virágos Gábor régész jelenleg a MNM régészeti főigazgató-helyettese, korábban a KÖSZ (Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat) főigazgatója, amely szervezet akkoriban a régészeti feltárások miatt konfliktusba keveredett a vidéki múzeumokkal. Ez a feladat került aztán vissza 2022-ben – L. Simon László kezdeményezésére – a Magyar Nemzeti Múzeumhoz. 
  • Csornay Boldizsár a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, korábban a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója volt, de vezette a Nemzeti Örökségvédelmi Központot is, a Forster Központban pedig a régészeti nagyberuházásokért felelős elnökhelyettesként dolgozott. 
  • Offenbächer Ferenc az egri Kepes Intézet vezetője, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) műtárgyszervezési bizottságának elnöke, tevékenysége nyomán kerültek vissza műkincsek például a fertődi Esterházy-kastélyba. A Kieselbach Galériában február 1-jén nyíló Vera Molnar-kiállításra az ő gyűjteményéből válogatták a műveket.
    Frissítés: időközben Offenbächer Ferenc a portálnak  jelezte, nem kíván pályázni a posztra. 
  • Kálnoki-Gyöngyössy Márton régész, történész volt a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára is. 
  • Lezsák Gabriella régész (Lezsák Sándor lányának) neve is felmerült, ő azonban nem valószínű, hogy pályázik. A Történettudományi Intézet tudományos munkatársa.

Az, hogy közülük ki adja be valójában a pályázatát, február 5. után derülhet ki. A portál úgy tudja, L. Simon László nem pályázik korábbi pozíciójára, jóllehet ezt semmilyen jogszabály nem tiltaná.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában