Jön!

2024.01.01. 08:30

A szombathelyi textiltriennálé a tűréshatáron

A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Savaria MHV Múzeum – Szombathelyi Képtár június 21-e és augusztus 31-e között rendezi meg a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálét, amely a szokásokhoz híven díjátadóval nyílik meg a Szombathelyi Képtárban. Az idei hívószó a tűréshatár. A textiltriennálét fal- és tértextil, textildesign, miniatűrtextil, zászló és szalag kategóriában hirdették meg (az utóbbi három nemzetközi kategória).

Gudrun von Kalkreuth: Első fájdalom - a Szombathelyi Képtárból

Fotó: VN-archív/Szendi Péter

A 2024-es, VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálét 2023 tavaszán hirdették meg, tűréshatár hívószóval. A művészek 2021 és 2024 között létrehozott alkotásokkal vehetnek részt a pályázaton.  A „tűréshatár” egyfelől keretbe foglalja az alkotói folyamatot, másfelől rendkívül nagy szabadságot ad: a szóösszetétel asszociatív jelentései bővíthetők, mélyíthetők. A tűréshatár például nemcsak tűr/és-re és határ-ra bontható fel, hanem tű/rés-re és akár hat/ár-ra is. 
Horányi Attila PhD, a MOME Elméleti Intézetének igazgatója esszét fűzött a nyolcadik textiltriennálé hívószavához: „Így viszont a tűréshatár szó a textil/művészet közepébe viszi a kifejezést ízlelgetőt: tű és ár és rés és hat/ás viszonyrendszerébe. Csakhogy ez a látszólag egy síkra kifeszíthető viszonyrendszer az egyes szavak saját rétegzettségétől és ebből következő lehetőségeitől máris egy diszkurzíve alig felfogható-leírható komplexitású térré dúsul: a tű nemcsak tűfajtákat jelölhet (varrótű, horgolótű, kötőtű, hímzőtű, gombostű, biztosítótű), de a szúrás-tűzés tettét-fájdalmát is,  amint a rögzítés kimerevítő, tárgyiasító következményét is. A tű(k) egy feminista művészettörténet számára az ecset női megfelelőjeként is diszkutálhatók, míg a tűz ige azonosalakú szópárjával a láng, a hevület, az égés, a pusztulás és a harc kerül betűnyi közelségbe-távolságba. (...) De mi végül tű, ár, rés, hat(ás) lehetséges kombinációinak, összekapcsolódásainak határa? Elvben szinte semmi. (...) Mi a határ ott, ahol tű és rés és hat és ár és tűrés és határ és tűréshatár egymásnak feszül? Elmenni a falig, és azt felmutatni.”
Izgalommal várjuk a megnyitót. Szent Iván táján minden megtörténhet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában