Málészájú párocska lakodalma

2024.01.27. 20:06

Lett nagy vigadalom, fényes sokadalom - Nagy Ivó és Feles Ella kelt egybe a körmendi bolondesküvőn - fotók

Málészájú párocska lakodalmára gyűlt össze a násznép szombaton délután Körmenden. A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes rönkhúzásán az alacsony termetű Nagy Ivó és az égimeszelő Feles Ella kötötte össze élete fonalát.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

- Nagy Ivó IQ-ja olyan, hogy a pincében a padlást keresi, szája retkes, műfogsora ki-be jár - a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes rönkhúzásán ezekkel a szavakkal méltatták a vőlegényt (Gombás Marianna), akit a maskarába öltözött násznép a Kónya Kávéháznál kért ki. A nagy esküvői riadalomra harapni és öblíteni is lehetett: babakocsiból, kiskosárból kínálták a pogácsát, a sósat, a jó ropogósat, sajtost és az isteni töpörtyűst. Fánk is volt, sokféle: csöröge, szalagos és képviselő. A "picit" kupicákba mérték és körbe kínálták, a lélek melegítésére.  - Cukor a kezemen, liszt a fejemen - mondta mellettem valaki, merthogy bátran szórták lisztet a népre a bohócok a víg sokadalomban.

A menyasszonynak, Feles Ellának két üres faluban nincsen párja, csirkéjét, disznóját, nem az ólban, hanem a zuhanyzóban őrzi - hangzott fel a szó a menyasszonyról (Sárvári Vitéz) a sportcsarnok tövében, ahol együtt ült rönkre, élete párjával, Nagy Ivóval.

A násznép élén a Batthyány Lovasbandérium masírozott, a következő traktusban a sárvári Regős együttes húzta a "rönkalávaló": Vas megyei gyerek vagyok, Vas megyében születtem, minden szőke, barna kislány, csak engemet szeressen...  

A kisbíró (Balogh Ádám) parancsolt megálljt a menetnek Kónya Jucinál, a forgalmas útkereszteződésben: a vadászok, erdészek és csengettyűkészítők szentjéről, Hubertusról elnevezett legendás vendéglátóegységben. Szólt a nóta, ment a tánc, gurgulázott a torkokon a kisüsti. 

A Bástya utcai lakótömbök ablakaiból sokan vizslatták a menetet, ki függönyök mögül kukucskált, ki bártan kiállt az erkélyre. Lehetett is, tavaszt idézett a januári napsütés. Lába is kélt a colos menyasszonynak, választottja alig-alig tudta visszaszerezni.

A főtéri cukrászdánál volt a következő szünet, ott hirdették ki: a bolondesküvőt a művelődési ház udvarán tartják. Volt is ott díszes társaság: tiszteletét tette a vadász, a zsiráf, az unikornis, a cigányasszony, a varga, a pillangó, a cekkeres néni, a bájos egérlány, a tejesember, a páva. És még hosszasan lehetne sorolni... 

Míg az anyakönyvvezető és az álpap, I. Jozef Bindicus (Bindics József) esketett, és az örök hűség útjára terelte a tébolyult párt, addig Csicsa bácsi (Korbacsics Tibor) a távolból figyelt, Lina néninek (Korbacsicsné Porpáczi Erika) pedig a nagyteremben volt külön táncos performansza legkisebb fiúunokájával. A Regős együttes mindezt prímán lekísérte. 

A BBÁ-tagság apraja-nagyja megtáncoltatta a menyasszonyt, lett nagy vigadalom, fényes sokadalom. Szép volt, jó volt és igaz volt, már várjuk a következőt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában