Az ötvenedik évad

2024.01.08. 09:21

Mahler-szimfónia a zenekar 9. hangversenyén

A Savaria Szimfonikus Zenekar 50. évada (1974/1975– 2023/2024) a kilencedik hangversennyel és Mahlerrel folytatódik januárban. J

Vaol.hu

SSO-próba Vajda Gergellyel

Forrás: VN-archív

Fotó: © Cseh Gábor

anuár 26-án Mahler VI. (a-moll) „Tragikus” szimfóniáját hallhatja a közönség a jubileumi évad 9. hangversenyén – olvasható az SSO-honlapon, ahol ráhangolódásként a zenekar egykori zenésze, Szarvas Magdolna ütőhangszeres művész múltidéző gondolatai is helyet kaptak: „Több mint négy évtizeddel ezelőtt friss diplomásként kerültem a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarhoz. Meglehetősen ritka jelenségnek számított, hogy az ütőhangszerek egy nő kezében szólalnak meg. 

Úgy gondolom, és talán az idő is igazolt, hogy nem ez a fontos, hanem az, hogyan szólnak. A zene mindent felülír! Lelkesedéssel fogadtam minden feladatot, rendkívüli módon érdekelt a hangszerek sokszínűsége és hogy azt hogyan illeszthetem a teljes zenekari hangzáshoz. (…) Ami a zenekari játékot illeti, timpanistaként éltem meg igazán (30 év!), hogy milyen gyönyörű, milyen felemelő érzés! Remek programválasztás, hogy zenekarunk ismét megörvendezteti közönségét Mahler egyik, nevezetesen a VI. »Tragikus« szimfóniájával! Mahler zseniális zeneszerző és kiváló karmester-egyéniség volt! Gazdag alkotói pályája talán a szimfóniáiban teljesedik ki leginkább, amelyek a késő romantika csúcspontját jelentik. 

Lenyűgöző a gazdag szín és harmóniavilág, ahol a komor, drámai hangvétel éppúgy jelen van, mint a kifinomult líraiság. Hatalmas zenekari apparátusra komponálta mind a kilenc szimfóniáját, a tizediket – nagy szomorúság – már nem tudta befejezni. Ezekben az alkotásaiban a vonósok és a teljes fúvós kar mellett (sőt némelyikben énekes szólista, kórus is szerepel) az ütőhangszerek is fontos szerepet kapnak. 

Érdekesség, hogy minden ütőhangszernél a sötét hangszínek jellemzőek, még a triangulumnál is! Egy timpanista számára igen komoly, egyben gyönyörű és hálás feladat Mahlert játszani. Lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk, mi a szerepe a timpaninak: vezet vagy kísér, mikor dallamhangszer, és mikor ritmushangszer. Szabadjára engedve zenei fantáziánkat ezernyi színt és karaktert szólaltathatunk meg. 

Én ebben leltem a legnagyobb örömömet játék közben!” A szombathelyi szimfonikusok jubileumi évadának 9. hangversenye január 26-án 19 órakor kezdődik a Bartók Teremben. Műsoron Mahler: VI. (a-moll) „Tragikus” szimfónia. Vezényel: Vajda Gergely – a 2022/2023-as évadtól a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában