Sajtótájékoztató

2024.02.13. 16:35

Derkovits 130: életmű-kiállítás nyílik a Szombathelyi Képtárban - fotók

Javában zajlanak a február 22-én nyíló Derkovits életmű-kiállítás előkészületei a Szombathelyi Képtárban – a részleteket sajtótájékoztatón ismertették kedden. A tárlat tizenegy képcsoporton át mutatja be a képzőművész életét és festészetének főbb témaköreit.

Vaol.hu

Forrás: Szendi Péter

A képzőművész születésének 130. évfordulója alkalmából Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében címmel nyílik kiállítás a Szombathelyi Képtárban. A Szombathelyen készült ifjúkori festményektől egészen legutolsó, Anya című képéig ível az itt látható művek sora. Hangsúlyt kapnak feleségével harmonikus kapcsolatára utaló kettős önarcképei, és Budapesten kívül most először szerepelnek együtt Halas csendéletei. A kiállításon összesen 64 alkotás- 39 festmény és 25 grafika,- lesz látható, továbbá a festőművész személyes dokumentumai, iratai és fotói is helyet kapnak a tárlaton.

Szombathely Derkovits városa, ezt erősíteni kell – hangsúlyozta köszöntőjében Horváth Soma alpolgármester. - A Savaria múzeum legfontosabb kiállításai közé tartozik a Derkovits – húzta alá Csapláros Andrea múzeumigazgató, aki ismertette az év nagyrendezvényeit is: az április 25-én nyíló időszaki kiállítás például Reismann János és Reismann Marian Szombathelyen született fotográfusok életművéből nyújt válogatást. A VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé június 21-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a Vasi skanzen húsvéthétfőtől a Szent Márton-napi vásárig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában