Filmes szemle

2024.02.02. 22:12

Dokumentumfilmek a nagyvilágból az Agora – Savaria moziban

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) keretében február 1. és február 4. között izgalmas dokumentumfilmeket láthatunk az Agora – Savaria moziban.

Csabai Bernadett

…a flamencokirálynő rejtélye: vasárnap délután

Forrás: VN/BIDF

Idén jubilál a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, Magyarország legnagyobb filmes seregszemléje, a 10. fesztiválon közel 70 filmmel és 200 vetítéssel várják az érdeklődőket nemcsak Budapesten, hanem országszerte tíz nagyvárosban is. Szombathely második alkalommal csatlakozott a programhoz. A csütörtöki megnyitón Pataki Ágnes, a helyi fesztivál szervezője köszöntötte a közönséget: 

– Ünnepelni hívom önöket egy születésnapra, hiszen a BIDF már tíz éve hozza el Magyarországra a világ legjobb dokumentumfilmjeit. Valódi emberi sorsokat láthatunk a világ minden tájáról: egy 400 fős izlandi közösség összefogásáról, egy indiai független hírcsatorna szerkesztőjéről, egy spanyol siketnéma flamencotáncosról, két fiatal amerikai lányról, akik marhapásztorkodnak a nyári szünetben. De tehetünk egy kis kiruccanást a svédországi Gullspangba vagy a bolgár Napospartra is. Dr. Nemény András polgármester is üdvözölte a résztvevőket. 

A négynapos filmes utazás a mozi Jávor Pál termében kezdődött el, egy orosz dokumentumfilm, a Manifesto (Kiáltvány a gyermekekért) vetítésével. A film olyan videókat tartalmaz, amelyeket Oroszországban élő tinédzserek készítettek és osztottak meg az interneten. Aztán beszélgetés következett – ahogy minden alkalommal. Ma is lesznek vetítések, a sorozat vasárnap ukrán dokumentumfilm bemutatásával zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában