Előadás

2024.02.21. 20:00

Hit, szeretet, Pilinszky Kőszegen a Festetics-palotában - fotók

Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás még 2021-ben a Kertész Imre Intézetben. A vándortárlat azóta járja az országot – a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete – iASK meghívására a Festetics-palotában látható február 29-ig.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A „Szeretet több a hitnél” címet viselő, 14 vörös-sárga-arany-fekete tablóból álló kiállítás nem hagyományos értelemben vett irodalomtörténeti pályaképet ad: a nyitóoldalon olvasható tényszerű, rövid életrajzon túl próza- és versrészletekből, fotókból válogat, és Pilinszky költészetének kiemelkedő motívumait vonultatja fel: szól szeretetről, hitről, Isten jelenlétéről, (megváltásra váró) bűnről, részvétről, szenvedésről, halálról és művészetről. „ Az embernek a sorshoz kell hűnek maradnia, azt kell megcsinálnia, amire a legmélyebb koncentráltságában képes, tekintet nélkül azokra az áramlatokra vagy tendenciákra, amelyek a korban uralkodóak. Bizonyosságra törekedni és elfogadni a bizonytalanságot.” A szövegek – köztük Simone Weil francia írónő, filozófus sorai is – aktuálisak, érvényesek, megrendítenek és hazáig kísérnek. Középiskolásnak, felnőttnek is látni-valók.

A keddi megnyitón – Kőszeg kiemelkedő ékszere, a Festetics-palota egykori istállójában, ma modern kiállítóterében – Szilágyi Tibor színész, majd a költő hangján is megszólalt az 1947-ben született, hatstrófás, gyötrelmes lágerélmény ihlette Francia fogoly. A verset Sümegi István filozófus, az iASK kutatója választotta – a két hangfelvétel között, mintha rendhagyó irodalomórán vagy egyetemi szemináriumon lennénk, segített értelmezni a szöveget: a teljes diszharmónia, magány, számkivetettség, nyomorúság, megalázottság képeit, a fogolytábor és az (Éden)kert ellenpólusát, azt, ahogyan nő a feszültség a versben, és a fényképszerű kép, a látvány filmmé majd finom kézzel megrajzolt festménnyé alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában