Fotókiállítás

2024.02.24. 17:50

Két éve támadta meg Ukrajnát Oroszország - a szombathelyi ukrán közösség a Savaria moziban emlékezett, a fotók még a falakon

Oroszország két évvel ezelőtt, 2022. február 24-én támadta meg Ukrajnát. Az azóta is tartó háború kitörésének második évfordulóján, szombaton délután az Agora - Savaria moziban rendeztek megemlékezést, az aulában látható kiállítás - Ukrajna a háború lencséjén keresztül, fotók egy modern tragédiáról, Európa szívében címmel - március 3-áig tart nyitva.

Ölbei Lívia

Az orosz-ukrán háború kitörésének második évfordulóján - a szombathelyi Savaria moziban

Fotó: Unger Tamás

Szombaton délután a Savaria mozi aulájában sok a fiatal és a gyerek, többen a becsületkassza mellett sorakozó, színes, vidám, ukrán nyelvű mesekönyveket lapozgatják. A falakon megrázó képek az ukrajnai háború  borzalmas mindennapjairól: Hajdú D. András magyar fotográfus, valamint ukrajnai, illetve magyarországi amatőr fotósok felvételei. Maryna Snitko a szombathelyi Litera Egyesület képviseletében érdeklődésünkre  elmondta: tudomásuk szerint mintegy három-négyszáz ukrán menekült él most Vasban és Zalában. A Litera Egyesületet kifejezetten az ő támogatásukra, az életük megszervezésére hozták létre 2022 őszén, elnöke Vitalii Zakharcenko.  A szombati megemlékezés létrejöttében ugyancsak partnerként vett részt a budapesti székhelyű Bona Fide Alapítvány, amelynek szintén a háború elől Magyarországra menekült ukránok támogatása célja. A Bona Fide nevében Kurtyák Szlobogyán Csilla mondott beszédet: ukrán és magyar nyelven. Kortárs ukrán költő versét saját fordításában olvasta föl magyarul: a vers egy megölt ukrán kislány hangján szól. 

 A szombathelyi önkormányzat képviseletében dr. László Győző alpolgármester egyfelől reményét fejezte ki, hogy a háború mielőbb véget ér, másfelől - a tragédia árnyékában - annak a jó érzésnek adott hangot, hogy a Szombathelyen kialakult ukrán közösség ma már része a város életének. Megköszönve a Litera Egyesület munkáját, saját fizetéséből százezer forintot ajánlott fel a szervezetnek. 

20240224_ukrajnakiallitas0224_ut (17)
Forrás: Unger Tamás

Zárásként Katavics Enikő és Bujtás Ervin elénekelte A békéért című dalt, amely nemrégiben Szombathelyen élő művészek és a helyi ukrán közösség, a Litera Egyesület összefogásával készült el. A zeneszerző Bujtás Ervin, a szöveget Galambos Bernadett írta; klip is készült hozzá.  A mixelés és a mastering Aradszki Zsombor munkája,  gitározik is a dalban. A közreműködők között van  Ziskó Olivér (dob) és Csikós Miklós (zongora), Maryna Snitko, Zakharchenko Vitalii, Gajdos Zsuzsanna és Kurtyák Szlobogyán Csilla.

Maryna Snitko azzal köszönt el, hogy bár sokszor hallotta, újra és újra mélyen megérinti ez a dal. És biztos benne, hogy Ukrajna győzni fog: mert Ukrajna van a jó oldalon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában