Önkifejezés, relaxáció

2024.02.08. 17:00

Pontmandalák: Szabó Tünde kísérletező kedve végtelen

Szabó Tünde pontozótechnikával készít mandalákat vászonra, kőre, gyertyára, porcelánra és égetett agyagra. Az elkészült mű sikerélmény, az alkotás ellazítja, örömöt ad neki, és más világba, más térbe viszi.

Tóth Katalin

Forrás: Tóth Kata

Eredeti formájában a világmindenség szimbóluma, amely kifejezi az egész és a rész egységét. Eredője, középpontja a világ közepe. Színes, részletes geometriai mintája a meditáció segédeszköze lehet – így szól a szanszkrit nyelven kör/körcikk jelentésű mandala szó meghatározása. 

Tökéletes harmónia 

Tünde azt mondja, világéletében a mandalák szerelmese volt, ám csak két és fél éve, amikor ajándékba kapott két mandalát ábrázoló képet, érzett erős késztetést és nagy energiát, hogy maga is készítsen hasonlókat. Azóta speciális pontozószerszámokkal ábrázolja különböző felületeken a tökéletes harmóniát, és láthatóan tökélyre fejlesztette a tudását: – A technikát magam sajátítottam el úgy, hogy éjjel-nappal videókat néztem. Emlékszem: egy gyermek pontozókészlettel kartonpapírra készítettem az első mandalát. A kezdeti próbálkozás után a harmadik kép, ami kikerült a kezem alól, már minőségi változást hozott. Onnantól úgy éreztem, bármire képes vagyok és hogy dolgom van ezzel: szeretem és igénylem a rendet, a szabályosságot, a szimmetriát. 

Forrás: Tóth Kata

Önkifejezés, relaxáció 

– A pontmandala számomra az önkifejezés terepe is, mellette relaxál. Sohasem sablonnal dolgozom, hanem szabad kézzel, csupán a középpont adott, meghúzom az átlókat, és körzővel köröket rajzolok, de nem előre tervezetten, kiszámolva – mondja. A kísérletezőkedve elvitte a vászoncipők felé is: a lánya esküvőjére magának díszített egyet, hogy kényelmes viselete legyen éjfél utánra. Majd jöttek felületként a viaszgyertyák és egyéb használati tárgyak, kövek, kavicsok és modellgipszből öntött mandalakövek, táskák. 

Energetizáló hatású

– Energetizáló, térharmonizáló hatású mind, jó kézbe venni őket. A színeknek és a formáknak is megvan a jelentésük, hogy melyik mit képvisel az életünkben. És mindenkinek megvan a saját köve, – magyarázza Tünde. Ma már nemcsak pontmandalákat készít, hanem mesefigurákat, állatokat, virágokat, tájképeket fest kőre, csészékre. Ha leül és alkot, eltűnik az idő és a tér, és olyan csodák születhetnek, mint a nap és a hold egybefonódását ábrázoló, esküvőre készült képe vagy egy másik varázslatos 3D-s alkotása. Tünde hiszi: ha valaki szeret valamit, abban mindig talál továbblépési lehetőséget. Most változik a stílus, térhatású alkotásokban gondolkodik. Kisebb-nagyobb pontokkal, formákkal, amelyek már szerkesztést kívánnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában