Könyvbemutató

2024.03.02. 15:35

Balló László Értékes porcelánjaink című kötetét mutatták be a kőszegi könyvtárban

Balló László Értékes porcelánjaink című új kötetét maga a szerző mutatta be a Chernel Kálmán Városi Könyvtár rendezvénytermében.

Tóth Katalin

Forrás: VN/Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Vendégei voltak Tátrainé Kulcsár Irén és Nagy Jácint, akik a kötet fotóanyagát készítették. A bemutatót Várnainé Balogh Beáta múzeumpedagógiai szaktanácsadó moderálta. Az album porcelánjait vetített képes előadáson ismerhette meg a közönség. A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és levéltár Facebook-oldalán számolt be a könyvbemutatóról:

„Soha azelőtt anyagnak nem volt még ennyire meghitt, baráti kapcsolata az emberrel, mint a porcelánnak.” – írja Balló László sokrétű ismeretanyagot adó, gazdagon illusztrált, nemrég megjelent csodaszép kötetében…

Balló László szombathelyi író, költő, műtörténeti kutató, a Magyar Írószövetség tagja. Első verseskötetei a Magvető és a Fekete Sas könyvkiadónál jelentek meg. Az utóbbi években építészet-, bútor- és óratörténeti kutatásait értékes albumokba publikálta a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában. A szerző hatalmas és szerteágazó tudással rendelkezik. Akik részt vettek a rendezvényen, rácsodálkozhattak sok területen lévő ismereteire, legyen az irodalom, történelem, művészettörténet. Kötetei mögött sok időt felölelő kutatómunka áll, melyet művei visszatükröznek alaposságukkal, részletgazdag kidolgozottságukkal. Az est folyamán kézbe lehetett venni a gyönyörű, gazdagon illusztrált Értékes óráink kötet mellett a legújabbat, az Értékes porcelánjaink kötetet és az Olyan csodás… versgyűjteményt, melyben verseihez illően a „múlt század elejéről származó képeslapgyűjtemény lapjairól elevenednek meg művészetének múzsái. 

Forrás: VN/Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Az estet Tátrainé Kulcsár Irén tolmácsolásában gyönyörű versek színesítették. Irénke nemcsak Balló László költészetének megelevenítőjeként volt jelen, hanem Nagy Jácinttal együtt az Értékes porcelánjaink fényképfelvételeinek készítőjeként is. Balló Lászlóval együtt meséltek a könyv megírásának folyamatáról, a mögöttes közös munkáról. A szerző az est folyamán vetítéssel varázsolt a megjelentek elé különleges porcelánokat és történeteket.

A bemutatásra került Értékes porcelánok könyv bepillantást enged a távol-keleti kerámiák és porcelánok magángyűjteményeibe, változatos világába, az európai porcelánok különleges magángyűjteményeibe, valamint a Nádasdy-vár, a Smidt Múzeum, Savaria Múzeum közgyűjteményi porcelánkincseibe, fókuszálva Vas megye, és kiemelten Szombathely porcelántárgyaira.

Valamint: „Megismerkedhetünk egyes készítési különlegességek élvonalbeli darabjaival, például a biszkvit porcelán elterjedésének kezdeteiből, avagy néhány rendkívüli tárgykör érdekességeivel, mint a teababák, avagy a porcelán kalamárisok rendkívüli világának részletei.” A bemutatón szerzői dedikálásra, könyvvásárlásra és beszélgetésre is volt lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában