A 47. sárvári találkozó

2024.04.03. 15:07

Diákszerzők társasága - Sárváron megint nő a fű

Lassan mintha már az az alaptétel is kérdésessé válna, miszerint a nyelv sosem változhat akkorát, hogy az együtt élő generációk ne értsék meg egymást. De nem lankad az érdeklődés a diákírók, diákköltők találkozója iránt.

Ölbei Lívia

Műhelymunka a Nádasdy-várban. Elöl Szilágyi Máté

Fotó: Szendi Péter

Vagyis a rohanó világ, a digitális forradalom (stb., stb.) sem képes gátat szabni annak az elemi vágynak, hogy versben, prózában fogalmazza meg önmagát és a világot. Sőt: mintha pont a „rohanó világban” volna erre a legnagyobb szükség. „...hogy valljalak, tagadjalak, / segíts meg mindkét szükségemben” – írta egy korábbi költő, a költő, aki még nem járhatott Sárváron, de ott van minden évben. Itt mintha nem létezne generációs szakadék sem. Mezey Katalin és Papp Márió az állandóság, hozzájuk csatlakoztak „régi sárváriak”; Sárvár különben is varázsige a mai magyar irodalomban,  Grecsó Krisztiántól Kali Ágnesen át Fehér Renátóig és a Kovács ikrekig sokan ismerik. És most itt vannak a következők: mindig ugyanazt, mindig másképp. Vers, próza – és tanulmány kategóriában; elvégre az értés útjait felfedezni kolumbuszban mérhető gyönyörűség.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában