„Az igazat mondd, ne csak a valódit”

2024.04.13. 20:06

Eperjes Károly színművész adott irodalmi műsort Nicken

A Déryné program keretében szombaton Nickre érkezett Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész – „Az igazat mondd, ne csak a valódit" című irodalmi összeállítását a XX. századi Istent kereső magyar költők verseiből válogatta össze.

Vaol.hu

Fotó: Szabó-Halász Ágnes

    Többek között József Attila, Ady Endre, Babits Mihály, Pilinszky János, Szabó Lőrinc metaforáit használva kereste a visszacsatolást, hol marad Isten a mai világ „Istentől eltávolodott" etikai normái, eszményei mellett. 

    A verseken keresztül párhuzamot vont a régi normák és a mostaniak között, hogy mit teszünk és hogyan, jó és rossz megítéléséről, az erkölcsi gondolkodásról, a családról, azon belül a szülő-gyermek kapcsolatról, az egyénről, a hazaszeretet megítéléséről, az erkölcs és társadalom témakörében sok-sok egyéb, napjainkat égető kérdéseiről. 

Eperjes Károly színművész
Fotó: Szabó-Halász Ágnes

    A közel két órás előadás alatt láthattunk egy eredeti József Attila kézirat másolatát is – tudtuk meg Szabó-Halász Ágnestől, a nicki művelődési ház kulturális asszisztensétől.

   A versek mellett a komolyzene is nagy szerepet kapott. Négyessy Katalin csodálatos gordonkajátéka méltó kísérője volt a kiválasztott verseknek, melyek így még nagyobb hangsúlyt kaptak.     Többek között József Attila, Ady Endre, Babits Mihály, Pilinszky János, Szabó Lőrinc metaforáit használva kereste a visszacsatolást, hol marad Isten a mai világ „Istentől eltávolodott" etikai normái, eszményei mellett. 

Eperjes Károly a nicki kultúrházban adott irodalmi műsort
Fotó: Szabó-Halász Ágnes

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában