Másodszor

2024.04.23. 14:37

Örömhozó Weöres-versjáték: a szombathelyi diákok és a kortárs költészet találkozása a WSSZ nagyszínpadán

Van-e remény ebben a sokféle bajjal terhelt világban? – tette föl a költői kérdést a Weöres-versjáték zárszavában Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója. A majdnem száz szombathelyi diák felszabadult játékát elnézve, a belőlük áradó örömöt megérezve kivételesen a költői kérdésre is van válasz: igen, van remény.

Ölbei Lívia

Versek a Reményik-iskolából

Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

Csordultig megtelt a Weöres Sándor Színház nagyterme hétfőn délután. Sőt: az aulában kivetítőn is figyelemmel lehetett kísérni a második Weöres-versjátékot, amelynek szervezője Németh Gyöngyi, a színház JátsszMa Műhelyének alapítója-vezetője. Weöres versvilágával nem lehet betelni. Ahogy a délután háziasszonya, Horváth Nóra mondta: szerencsések vagyunk, hogy ezeken a csodálatos verseken nőhetünk föl, általuk érezhetjük meg először a magyar nyelv ízeit-ritmusait.

A Reményik-iskola másodikosai
Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

A színház költészetnapi programja a Weöres-versjáték, amelyet tavaly rendeztek meg először. Az idén bővült a költők köre: Weöres versvilága mellett a színes-gazdag kortárs irodalomból is válogathattak a vállalkozó kedvű csoportok, osztályok. Láthatólag nagy kedvvel tették. A Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola kreatív tánctagozata a Szédizés című produkcióval készült, énekeseket, zenészeket, versmondókat is hívtak. Koreográfus: Ziskóné Bódi Anett. A Reményik-iskola 2.A osztálya Mocorgók csapat néven Weöres és a Sehallselát Dömötör történetével – Szabó-Ambrus Eszter rendezésében – azt mutatta be, hogy a gyengét segíteni kell.  

Összművészet a Bolyaiból
Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 2. b osztálya Szauer Ágoston tanár úr – és kiváló költő – verseire készített előadást: magyarul, angolul, németül, oroszul, jelnyelven. A verseket Némedi Árpád és Szerémi Zoltán zenésítette meg, az osztályt Rab Anita napközis tanító készítette fel, mentoruk Csonka Szilvia volt. A Zrínyi-iskola Zizi színjátszó csoportja Mindennapi kamaszságok címmel  mutatott be humorral, iróniával átszőtt előadást, Csonkáné Léránt Andrea állította színpadra. A Derkovits-iskola néptánc szakköre Zimzizim – ritmus és játék Weöres Sándor négy versében címmel mutatta meg, hogy a versmondás-hallgatás-teremtés vágya eredendően megvan a gyerekekben (az emberben). A verseket „összerendezgette”  H. Nagy Katalin, a Mesebolt Bábszínház nyugalmazott igazgatója.

Kamaszságok a Zrínyiből
Fotó: Mészáros Zsolt/WSSZ

Aztán fölment a színpadra az összes szereplő, Szabó Tibor emléklapot adott át a csoportok képviselőinek, a drukkoló nézők nem akarták abbahagyni a tapsot, és a begyűjtött örömadagot őrizgetve  elkezdték várni a következő Weöres-versjátékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában