Áttört oszlopok

2024.04.08. 11:39

Új időszaki kiállítás a Nádasdy Ferenc Múzeumban - fotók

Áttört oszlopok címmel nyílt új időszaki kiállítás a Nádasdy Ferenc Múzeumban. A kiállítás tárgyai nem kaptak egy önálló kiállítóteret, azokat a múzeum tereiben állították ki és a múzeum munkatársai az iparművészeti gyűjtemény raktári anyagából helyeztek ki olyan tárgyakat rájuk, melyeket a közönség ezidáig nem láthatott.

Vaol.hu

Forrás: Takács-Reichardt Gabriella

A kiállításmegnyitó közönségét Takács Zoltán Bálint intézményvezető köszöntötte és ajánlotta figyelmükbe a kiállítást. Megnyitó beszédében kifejtette, hogy napjainkban nagy problémát jelent a mesterséges intelligencia, azonban az iparművészet esetében nem ez jelenti a legnagyobb problémát, hiszen ezek a tárgyak egyediek, megismételhetetlenek, hanem ebben az esetben a legnagyobb gondot az utánpótlás jelenti. Hozzátette: az oszlopok, melyeket Horváth Róbert "Piton" kiállított, alkotások.

Horváth Róbert a 80-as évek végétől foglalkozik az oszlopok kialakításával, ehhez sokat tanult keleten, az ott tanultakat hazahozta és fejlesztette tovább. A megnyitót követően Takács Zoltán Bálint és Horváth Róbert "Piton" közösen vezették végig a nagyszámú érdeklődőt a kiállításban. A múzeum igazgatója az iparművészeti tárgyakat, Horváth Róbert pedig az általa készített alkotásokat mutatta be. Horváth Róbert elmondta, hogy nem mindegy, hogy milyen alapanyagból készül az alkotás, jól kiszáradt fa szükséges a tökéletes oszlop elkészítéséhez.

Takács Zoltán Bálint arról is beszélt, hogy ez a kiállítás egy kísérlet, melyben modern iparművészeti alkotások segítségével hozzák mozgásba a múzeumi tárgyakat és tereket. Minden kiállított alkotás egyedi, új, saját tervezésű. És minden esetben a technika legmagasabb fokú ismeretével elkészített. A fa megmunkálásának egyik legnehezebb vállfaja a csavart, esztergályozott, belül lyukas oszlopok készítése. Minden egyes darabnál kiemelt jelentősége van a faanyag megfelelő kiválasztásának, kezelésének, ahol minden apró figyelmetlenség később megbosszulja magát. Az alapanyag kiválasztása, előzetes kezelése után következik a csoda, a kívánt formának megfelelő tervezés, magas szintű geometria látásmódot igénylő szerkesztés, végül pedig a kivitelezés. A rutin soha nem elég, egyedi darabokról, változatos formakincsről van szó, ahol minden elkészült darab műtárgy. Horváth Róbert csavart oszlopait saját maga tervezi, sorozatot nem készít, csak egyedi darabokat. Elsősorban a természet változatos formakincséből merít ihletet, de egy-egy izgalmas mesterséges forma tovább gondolására is szívesen vállalkozik. Munkássága, alapos technikai ismerete, emberi tartása emeli őt a mesteremberek közé - fogalmazott az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában