Kiállítás

2024.05.12. 12:04

Hegesztett világ: fémszobrok a szentgotthárdi Várkertben - fotók

Robert Jurak szlovén szobrászművész szabadtéri kiállítása nyílt meg a Rába-parti település zöldövezetében, ahol több mint 20 alkotást csodálhatnak meg az arra járók.

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: Szendi Péter

- Ezek a szobrok egy ilyen környezetben mutatnak jól – fogalmazott Huszár Gábor polgármester, akinek ebben maximálisan igaza is volt, mivel Robert Jurak alkotásai szinte tökéletesen beleillettek a Várkert miliőjébe. A legtöbb fémszobor ugyanis állatokat ábrázolt, melyek természetesen közege kint a természetben van. A madarak, a szarvasmarhák itt érzik igazán jól magukat.

- A helyszín kiválasztásának három fő oka volt. Elsőként talán a játszóteret említeném, ahol a gyerekek a kreativitásukat is fejleszthetik, ebben pedig segíthetnek nekik Robert Jurak alkotásai. Másodjára azt az együttműködést hangsúlyoznám ki, ami már 40 éve tapasztalható az oktatás és a művészetek pártolása terén Szentgotthárd és Lendva között. Harmadjára pedig az előregondolkodást helyezném fókuszba, mivel a Várkertben található tó partján azért van ügy üres talapzat, mert az már Robert következő alkotását „várja”, amit akár nyáron a művésztelepünkön is elkészíthet – jelentette ki Huszár Gábor, aki után Dubravka Sekoranja, Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja is szavakba öntötte gondolatait. Elmondása szerint az elmúlt 20 évben az uniós tagság miatt is jelentős mértékben erősödött Magyarország és Szlovénia együttműködése, ami főként a kisebbségek lakta területeken tapasztalható meg igazán. A nemzetiségek támogatása mindkét fél számára kiemelten fontos, ezt pedig a szentgotthárdihoz hasonló kiállítások is bizonyítják.

A kiállítás megnyitója után a művész vezette körbe az érdeklődőket, aki valamennyi alkotásához fűzött egy kis kommentárt. Többek között azt is felidézte, amikor először járt a Szentgotthárdon, ahol kedves és szívélyes embereket ismert meg, így rendszeres visszajár a Rába-parti településre, ahol minimum egy éven át lesznek láthatóak a zömében Lendváról átkerült alkotások. Huszár Gábor polgármester szerint azonban az is lehetséges, hogy akár végleg a Várkert ékességei maradnak Robert Jurák csodás fémszobrai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában