kiállítás

2018.09.23. 07:00

Osztrák művészek az Írottkő-aulában

Jövőre lesz harmincéves a testvérvárosi kapcsolat Kőszeg és Mödling között – ezúttal osztrák művészek képei láthatók az Írottkő hotel aulájában.

Tóth Kata

A kiállítás megnyitóján

Fotó: Gódor József

Portrékkal, absztrakt festményekkel és heliogravür nyomatokkal képviseli Kőszeg egyik testvérvárosa, Mödling művészeti csoportját Thomas Engl, Othmar Kraft, Renate Laimgruber és Rainer Voltmann a Csók István Művészkör legújabb kiállításán. A Szavak nélkül című tárlat nem az első bemutatkozása az ausztriai alkotóknak, az előzményekről Renate Laimgruber beszélt a kiállításmegnyitón. Történelmi visszatekintést adott, felelevenítve 1989-et – arra datálódik a testvérvárosi kapcsolat létrejötte –, valamint az elmúlt éveket: 2014-ben vasi alkotók mutatkoztak be Mödlingben, egy évvel később a kőszegi képzőművészeti biennáléra mödlingi művészeket is meghívtak. Majd a tárlat legfi atalabb résztvevőjéről, Thomas Englről beszélt, aki az aktfestészettől a szitanyomáson keresztül az akvarellig sokoldalúan képzett. Hitvallása az életöröm, intenzív, világító színeket használ.

A kiállítás megnyitóján
Fotó: Gódor József

Othmar Kraft festő és szobrász, ihletettségének kifejezéséhez nagy felületekre van szüksége, akrillal, olajfestékkel is dolgozik – absztrakt festményeit láthatja október 1-jéig a kőszegi közönség. Rainer Voltmann az említett heliogravür nyomatok mestere – a fotómechanikai sokszorosító eljárást festményreprodukciók készítésére is használják. Renate Laimgruber végül maga is bemutatkozott: portrékat fest, a képeivel véleményt mond, portréi többek, mint egyszerű arcábrázolások. A megnyitón Básthy Béla alpolgármester elmondta: a két város aktív kapcsolatáért a művészek nagyon sokat tettek az elmúlt években. Mindkét település karakterében meghatározó, hogy vonzza és ihleti a művészeket, ebben a relációban nagyon fontos a csoportok együttműködése. A kőszegi Dance Jam tánccsoport három koreográfi áját vitte a megnyitóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában