torna vb

2017.09.30. 12:30

Két vasi sportiskolás Bogi a torna-vb-n

Nagy öröm, hogy a tornászok montreali világbajnokságán induló négy magyar női versenyző közül kettőt a Szombathelyi Sport-iskola delegálhat. Viszont aggodalomra ad okot, hogy Dévai Boglárka az utolsó itthoni edzésén megsérült.

Horváth Erika

A szombathelyi világkupán a sportiskola két válogatott tornásza, Tömböl Boglárka (fehér felsőben) és Dévai Boglárka edzőikkel, Vizer Erzsébettel és Rácz Gáborral Fotó: Unger Tamás

Október 2–8. között a kanadai Montreal lesz a házigazdája a tornászok egyéni világbajnokságának, amelyen Magyarországot hat férfi és négy női versenyző képviseli. A női kvartett két tagja a Szombathelyi Sportiskola versenyzője, az idei Európa-bajnokságon ugrásban bronzérmet szerző, 18. évében járó Dévai Boglárka és a még nem egészen 16 éves Tömböl Boglárka. (A másik kettő a dunaújvárosi Eb-ezüst-érmes Kovács Zsófia és a budapesti Al-Salty Dália.) Október 2–8. között a kanadai Montreal lesz a házigazdája a tornászok egyéni világbajnokságának, amelyen Magyarországot hat férfi és négy női versenyző képviseli. A női kvartett két tagja a Szombathelyi Sportiskola versenyzője, az idei Európa-bajnokságon ugrásban bronzérmet szerző, 18. évében járó Dévai Boglárka és a még nem egészen 16 éves Tömböl Boglárka. (A másik kettő a dunaújvárosi Eb-ezüst-érmes Kovács Zsófia és a budapesti Al-Salty Dália.)

A szombathelyi világkupán a sportiskola két válogatott tornásza, Tömböl Boglárka (fehér felsőben) és Dévai Boglárka edzőikkel, Vizer Erzsébettel és Rácz Gáborral Fotó: Unger Tamás

Dévai Boglárka válogatottsága egy pillanatig sem volt kérdéses, idén aztán tényleg letette a névjegyét a nemzetközi mezőnyben, az Eb-bronz mellett a világkupaversenyeken egy aranyat és három ezüstöt is szerzett, ezzel övé lett az ugrás szériaelsősége is.Bogi az utolsó, kedd délutáni itthoni edzése előtt elmondta, hogy a párizsi vk-verseny óta is csiszolgatták az ugrásait, legfőképpen a tartáson igyekeztek javítani. Jó hír, hogy kezd kilábalni a múlt heti, megfázásos betegségéből. – A lehető legpontosabban szeretném végrehajtani az ugrásaimat. Hogy ez mire lehet elég a világ legjobbjai között, az majd ott derül ki – mondta az amúgy mind a négy szeren bevetésre váró tornászlány. Az utolsó edzés azonban balul sült el, Bogi egy leérkezésnél bokasérülést szenvedett. Az erről hírt adó edzője, Vizer Erzsébet szerint amit lehetett, itthon is megtettek, a kórházban Szilágyi doktor vette kezelésbe – talán a vb szempontjából nem végzetes a sérülés, úgy vélik, hogy a versenyig hátra lévő idő alatt javulhat annyit, hogy ugrásban el tud indulni. Viszont az nem valószínű, hogy mind a négy szeren. Ebben az évben indulhatott először felnőttversenyeken Tömböl Boglárka, és máris helyet kapott a válogatottban. A sérült kétszeres olimpikon Böczögő Dorina kiesése után kapta meg rutinszerzési céllal a lehetőséget. Bogi az eredeti tervek szerint talajon indulhat, de a másik Bogi állapotától függően ez még változhat. – Nagyon örülünk, hogy két versenyzővel képviseltethetjük magunkat a válogatottban, ez is mutatja a szakosztályunk erejét – mondta a lányokat Kanadába is elkísérő edzőjük, Rácz Gábor. – Tömböl Bogi nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben, szorgalmának és szülői hátterének köszönheti, hogy itt tart – Balogunyomból hozzák-viszik edzésekre. A talajgyakorlata megérett arra, hogy világversenyen is bemutassa. Bár Budapesten azt szorgalmazták, hogy Dévai Bogi csak ugrásra készüljön, én kiálltam a többi szer mellett is. Ugrásban valóban kiemelkedő a tudása, de tartom olyan tehetségesnek, hogy előbb-utóbb a többi szeren is felzárkózik a világ élmezőnyéhez. Talajon már sokat fejlődött, reméltük, hogy ezt a vb-n kapott pontszámokkal is tudja igazolni. De közbejött ez a sajnálatos sérülés, majd csak a helyszínen derül ki, mit tud vállalni. Ami a legeredményesebb szerét illeti, próbáltuk Bogi második ugrását fél csavarral megtoldani, ami 0,8 pluszpontot jelentene erősségben – az a második legnehezebb ugrás a szabálykönyvben. Puha, alacsonyabb érkezőfelületen már egészen jól megy, de még nem kész a bemutatásra. Majd jövőre. Így az Eb-n – és a szombathelyi világkupán is – látott ugrásaival szerepel, amelyekkel ha a bokája engedi, a 8–14. helyre lehet esélye. A nyolcadik hely döntőt jelent, az nagyon nagy bravúr volna. A női tornászok pódiumedzése vasárnap lesz, a selejtezőt szerdán rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában