Torna Világkupa

2017.09.08. 23:23

Dévai Boglárka ugráson döntős a Torna Challenge Világkupán az Arena Savariában

A Szombathelyi Sportiskola Eb-bronzérmese, Dévai Boglárka ott lesz a Torna Challenge Világkupa szombati ugrásdöntőjében. A szombati és vasárnapi szerdöntőkben számos világ-klasszis is megmutatja tudását.

Horváth Erika

A háromszoros olimpiai, nyolcszoros Európa-bajnok román Catalina Ponor talajon és gerendán is tornászik a döntőben. Utóbbin idén szerezte egyik Eb-aranyát Fotók: Unger Tamás

A kvalifikációval kezdődtek meg a 2017. évi, szombathelyi Torna Challenge Világkupa küzdelmei. Pénteken délután 31 ország 125 tornásza próbált szerencsét, a férfiak hat szerén összesen 189, a nők négy szerén 109 gyakorlatot láthattak szinte futószalagon az Arena Savariába kilátogatók. A férfiaknál a talaj volt a legnépszerűbb, 40-en indultak harcba a nyolc döntős helyezésért, a nőknél a gerenda 33 fős mezőnye volt a legnépesebb.

A háromszoros olimpiai, nyolcszoros Európa-bajnok román Catalina Ponor talajon és gerendán is tornászik a döntőben. Utóbbin idén szerezte egyik Eb-aranyát Fotók: Unger Tamás

A magyar szövetség kihasználva a maximális lehetőséget hat férfi és négy női versenyzőt szerepeltetett. Utóbbiak között ott volt két szombathelyi tornászlány is, az ugráson májusban Európa-bajnoki bronzérmet szerző Dévai Boglárka, és bemutatkozhatott hazai közönség előtt Tömböl Boglárka is - Vizer Erzsébet és Rácz Gábor mindkét tanítványa ugráson és talajon mutathatta be gyakorlatát (egy nemzetből egy szeren csupán ketten indulhattak). Legerősebb szerén Dévai Bogi az Eb-ugrásaival szerepelt. Véleménye szerint a minapi országos bajnokságon mutatottnál jobban sikerültek, de még van mit csiszolni rajtuk, reméli, már a szombati döntőben jobbak lesznek. Merthogy természetesen ott lesz a legjobb nyolc között – 13,733-es pontszámmal másodikként kvalifikálta magát a riói olimpián talajon bronzérmes brit energiabomba, Amy Tinkler mögött (13,846). És ott lesz a fináléban a torna-sport egyik nagyasszonya, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, 42 éves üzbég Okszana Csuszovityina is. Tömböl Boglárka 11,816 ponttal a 16. helyen zárt. Felemás korláton a kolozsvári Eb-n 17 évesen összetettben ezüst-érmet szerző dunaújvárosi Kovács Zsófia a legmagasabb pontszámmal jutott a döntőbe, ahol Amy Tinklerrel is fel kell vennie a versenyt. Al-Salty Dália 12,033-del 12. lett. Gerendán Kovács Zsófia az ezen a szeren is olimpiai bajnok és ötszörös Európa-bajnok román Catalina Ponor (aki amúgy három olimpiai, és nyolc Eb-arany tulajdonosa) után a második legmagasabb pontot kapta a pontozóktól (13,433). Al-Salty Dália 21. lett (11,066). Talajon mindkét szombathelyi tornászlány az erős mezőny második felében végzett. Tömböl Bogi nagyon jól mutatott a fehér dresszében, és nagyon jól illett hozzá a koreográfia is. Dévai Bogi új gyakorlattal versenyzett. Utóbbi rettenetesen sokat vesztett azzal, hogy három ugrássora végén is kilépett – ez sajnos rendszeres, hiszen a szombathelyi edzőteremben nincs olyan rugalmas talajszőnyeg, amilyet a versenyeken használnak. Az adrenalin pedig szárnyakat ad. Dévai 11,733 ponttal a 23., Tömböl 11,600 ponttal a

24. helyen zárt.

Tömböl Boglárka először mutatkozhatott be a hazai közönség előtt a szombathelyi világkupán

Ami a férfiakat illeti, idén vállproblémája miatt nem láthatjuk az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián lólengésgyakorlatát, de őt magát igen, már pénteken is sok dolga akadt az autogramkérők gyűrűjében. A hat magyar tornász közül senkinek sem sikerült beverekednie magát a döntőbe, Kardos Botond korláton és nyújtón, Vecsernyés Dávid nyújtón, Boncsér Krisztián pedig talajon tartalék.

A péntek esti helyzet szerint tehát két magyar döntőzhet szombaton és vasárnap – Dévai Boglárka és Kovács Zsófia -, de nem csak miattuk érdemes kilátogatni az Arena Savariába. Hiszen számos világklasszis is a szerekhez lép. Hogy férfiakat is említsünk, például a román Marian Dragolescu olimpiai ezüstérmes, nyolcszoros világ- és tízszeres Európa-bajnok, vagy az idei Eb-n a talaj győztese, a spanyol Rayderley Miguel Zapata is.

A szerenkénti döntők programja és a magyar résztvevők. Szombat, 15.00-15.40: férfi talaj, női ugrás (Dévai Boglárka). 15.55-16.35:férfi lólengés, női felemás korlát (Kovács Zsófia). 16.50-17.30: férfi gyűrű. Vasárnap, 15.00-15.40: férfi ugrás, női gerenda (Kovács Zsófia). 15.55-16.35: férfi korlát, női talaj. 16.50-17.30: férfi nyújtó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában