Torna világkupa

2017.09.08. 16:12

Torna világkupa Szombathelyen rekordlétszámmal

Péntektől vasárnapig ismét torna világkupaversenynek lehet házigazdája Szombathely. Több mint 30 ország közel 150 versenyzőjét várják az Arena Savariába.

Horváth Erika

Talán ők lesznek a jövő bajnokai. Borbás Maja és Maráczi Fruzsina bemutatója a világkupa sajtótájékoztatóján. Az asztalnál balról Dévai Boglárka, Altorjai Sándor és Koczka Tibor Fotó: Unger Tamás

Nagyszabású, látványos és színvonalas versenyre számíthatnak azok, akik kilátogatnak a hétvégén az Arena Savariába. A Torna Challenge Világkupára négy földrész több mint 30 országából közel 150 versenyzőt várnak, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat is – tudtuk meg a szerdai sajtótájékoztatón.

Koczka Tibor, Szombathely sportért is felelős alpolgármestere az „elemek” egymásra épülését és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. A Rácz Gábor és Vizer Erzsébet nevével fémjelzett, már 25 éve működő tornaműhely révén kerülhetett be Szombathely a nívós tornaversenyek helyszínei közé. A Magyar Torna Szövetség és a város önkormányzatának támogatásával, a Pannon-sport Kft. nagy szervezési gyakorlatával szinte tökéletes nemzetközi versenyek vannak már mögöttünk. 2006 óta számos Grand Prix-versenynek és most harmadszor világkupának lehet házigazdája Szombathely. A világkupa a városmarketing szempontjából sem elhanyagolható: az M4 Sport mellett további kilenc csatorna közvetít a péntektől vasárnapig tartó eseményről.

 

Talán ők lesznek a jövő bajnokai. Borbás Maja és Maráczi Fruzsina bemutatója a világkupa sajtótájékoztatóján. Az asztalnál balról Dévai Boglárka, Altorjai Sándor és Koczka Tibor Fotó: Unger Tamás

 

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára szerint a szombathelyi világkupa fontos felkészülési állomás a tornászok számára az októberi, montreali egyéni világbajnokság előtt. Itt a válogatottnak már 90-95 százalékos állapotban kell lennie. Sajnálattal jelentette be, hogy a magyar tornasport „zászlóshajója”, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok lovas, Berki Krisztián vállfájdalmai miatt nem tud indulni, de eljön Szombathelyre és találkozhatnak vele az arénába kilátogatók. A két friss Eb-érmes, az összetettben ezüstös Kovács Zsófia, valamint az ugráson bronzérmes, szombathelyi Dévai Boglárka viszont a szerekhez is lép. Utóbbi elmondta, hogy neki plusz adrenalint jelent, ha hazai közönség, a családja, hozzátartozói és klubtársai előtt versenyezhet. Nagy öröm a Szombathelyi Sportiskola szakosztálya számára, hogy Tömböl Boglárka is indulhat a világkupán.

Kalmár Attila, a Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a közelgő vb-nek is köszönhetően rekordlétszámot regisztrálhatnak a szombathelyi világkupán, amelyen challenge-verseny lévén komoly, 24450 eurónyi nettó pénzdíjat is kiosztanak a hat férfi és négy női szer legjobbjai között. Először a bemelegítő helyül szolgáló kiscsarnokot szerelték fel tornaszerekkel, csütörtökön már az arénát is használatba vehetik a versenyzők, akiknek tudását a nagyközönség péntektől vasárnapig csodálhatja meg.

Pénteken 15 órától várhatóan 19.45-ig tart a női és férfi kvalifikáció – ekkor dől el, hogy kik szerepelhetnek majd a szerenkénti döntőkben. Szombaton 15 órától a férfiak talaj, lólengés és gyűrű, a nők ugrás és felemás korlát fináléját rendezik, vasárnap – szintén 15 órától pedig férfi ugrás, korlát és nyújtó, valamint női gerenda és talaj döntője szerepel a programban. A pénztárak mindhárom napon 13 órától nyitnak; az iskolai csoportok, illetve a szülői kísérettel érkező 14 év alatti gyermekek (plusz egy szülő) ingyen tekinthetik meg a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában