Haladás stadion

2017.11.08. 14:42

Valóra vált a zöld-fehér álom – a Haladás Sportkomplexum-avató matinéja

Nemcsak a zöld-fehérek, hanem Szombathely városának ünnepe is volt 2017. november 8-a. Elkészült, ünnepélyes ceremóniákkal hivatalosan is megnyitotta kapuit a Haladás Sportkomplexum.

Horváth Erika, Tóth Gábor

 

Fotó: Nagy Jácint

Az esti, telt ház előtt megrendezett látványos stadionavató és az azt követő Szombathelyi Swietelsky-Haladás-NK Osijek labdarúgó nyitómérkőzést megelőzően matiné is volt a Rohonci úti sporttelepen. Szűkebb körben délelőtt avatták fel a sportkomplexumhoz tartozó multifunkcionális sportcsarnokot, amelynek földszintjén a birkózók, az ökölvívók, a sakkozók és a súlyemelők kapnak helyet, de itt található konditerem és bemelegítő folyosó is. Az első emeleten alakították ki a két átjárható, kézilabdára is alkalmas csarnokot, amelyben a kézilabdázók, futsalosok, röplabdázók és az utánpótláskorú labdarúgók is otthonra találnak. Az egyikhez, a centerpályához 458 néző befogadására alkalmas lelátó is tartozik.

Az ünnepségen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője (volt Haladás-sportoló), valamint Homlok Zsolt, a Haladás VSE elnöke megköszönte mindazok munkáját, akiknek a létesítmény magvalósításában, felépítésében része volt. Utóbbi elmondta, hogy az elmúlt négy évben sikerült gazdaságilag stabilizálni az egyesületet, növelni a szakosztályok és a sportolók számát. És most az infrastruktúra, létesítmény fejlesztésével is célba értek: az álom teljesült, már a Haladás családjáé az új sportkomplexum. Véget érhet az a nehéz időszak, amikor különböző ideiglenes helyszíneken dolgoztak a szakosztályok – a következő napokban megkezdhetik a beköltözést.

A polgármester átvette a Haladás Sportkomplexum jelképes kulcsát Strobl Ákostól és Madácsi Zoltántól, a kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. képviselőitől. A délelőtti ceremónián a szalagot Hende Csaba, Puskás Tivadar, Homlok Zsolt és Szondy Szilvia, a Haladás Sportkomplexum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója vágta át.

 

Az esti sportkomlexum-avatónak viszont már közel 9 ezren lehettek szemtanúi az UEFA IV. besorolású, teljes egészében fedett lelátóval rendelkező labdarúgó-stadionban. Néhány adat az alig több mint másfél évig tartó építkezésről: az impozáns stadionon és multifunkcionális sportcsarnokon 530 munkás, három toronydaru és nyolc autódaru dolgozott. 185 ezer téglát, 27 200 köbméter betont építettek be, a befedéshez 21 600 köbméter stadionmembránt és 800 tonna acélszerkezetet használtak fel.

A Haladás Sportkomplexum 17.45-kor nyitotta meg kapuit. A szurkolók, az érdeklődők sűrű sorokban érkeztek, gyorsan teltek a lelátók. A B közép kitett magáért, igyekezett hamisítatlan futballhangultatot teremteni a zöld-fehér ékszerdobozba. A megnyitó 19.19-kor kezdődött – utalva a Haladás VSE 1919-es alapítására. A visszaszámlálás után a Savaria Szimfonikus Zenekar előadása tette ünnepélyessé a pillanatot. A Himnuszt követően a népszerű sportriporter, Hajdú B. István konferálta fel az eseményeket, a maga sajátos, közkedvelt stílusában. Dr. Puskás Tivadar „Hajrá, Hali!” kiáltással nyitotta meg beszédét. Történelmi áttekintésében felidézte a Rohonci út múltját: 1922-ben megépült az első stadion, 1975-ben felújították, 1989-ben világítást kapott, 2008-ban kibővítették, 2015. decemberében lejátszották benne az utolsó bajnokit. Hogy aztán 2016 februárjában megkezdődjön a bontás – ma pedig itt áll a minden igényt kielégítő sportkomplexum. A polgármester köszöntet mondott mindenkinek, aki csak egy kicsit is hozzájárult ahhoz, hogy ez a stadion felépülhessen – külön kiemelve Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Hende Csaba támogatását.

Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára jelezte, hogy Szombathely városa elkötelezetten lépeget a fejlődés útján, egyik nagyszerű példája a folyamatos fejlesztéseknek az új Haladás Sportkomplexum. Kiemelte, hogy reményei szerint sokszor megtelik majd a stadion akár szurkolókkal, akár sportolókkal. Véleménye szerint Szombathely büszke lehet az eredményeire, így az új sportkomplexumra is.

Dr. Hende Csaba elmondta, hogy kereken 50 éve lépte át először a Rohonci úti stadion kapuit, édesapja kezét fogva. Azóta tartozik a Haladás népes családjához, így számára különösen felemelő érzés körbenézni az új létesítményben. Hangsúlyozta, hogy a vasi megyeszékhely, a közel 100 éve alapított HVSE megérdemelte ezt a megelőlegezett születésnapi ajándékot a kormánytól, amit kapott – a Haladás sportolói, a zöld-fehér klub szurkolói, a szombathelyi polgárok megdolgoztak érte.

Az ünnepséget a pálya felszentelése zárta – a három történelmi egyház képviselőivel.

A Haladás-Osijek gálamérkőzés előtt a Savaria Legio és az Ataru Taiko ütőegyüttes impozáns műsora szórakoztatta a nagyéreműt – a produkció sikeréhez 150 ifjú Haladás-, és Király-sportoló is hozzájárult. Nagy tapsot kapott a freestyl-bemutató és Soulwave zenakar. A tűzijáték után pedig kifejezetten remek hangulatban, parádés koreográfiával várták kedvenceiket a zöld-fehér drukkerek.

A találkozón a menesztett edző, Pacsi Bálint helyére ideiglenesen a Haladás korábbi legendás középső védője, Vörös Csaba ült a kispadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában