Dobók teljes erőbedobással

2017.12.06. 19:02

A felemás szezon után már a jövő évi kihívásokra készülnek a vasi kalapácsvetők

A hosszú versenyszezon és egy kis edzésekkel megspékelt pihenő után már a jövő évi sikerekért dolgoznak a Szombathelyi Dobó SE-nél, a Németh Pál Dobóakadémián.

Horváth Erika

Termi edzésen a Dobó SE-sek. Balról a nemzetközi versenyekre készülők közül Halász Bence, Hudi Ákos, Rába Dániel, Gyurátz Réka, jobbról a kicsik Fotó: Unger Tamás

 

Termi edzésen a Dobó SE-sek. Balról a nemzetközi versenyekre készülők közül Halász Bence, Hudi Ákos, Rába Dániel, Gyurátz Réka, jobbról a kicsik Fotó: Unger Tamás

Az atlétika mind a nyolc 2017-es nagy világ-, illetve európai versenyére indulási jogot szereztek a Dobó SE versenyzői, Németh László és Németh Zsolt tanítványai. A legnagyobb siker Halász Bence nevéhez fűződik, aki U23-as Európa-bajnoki címet szerzett kalapácsvetésben, az U20-asok Európa-bajnokságán pedig Rába Dániel állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

- Felemás szezon volt – kezdte a visszatekintést Németh Zsolt mesteredző. – Jól indult, hiszen minden világversenyre kivívták az indulás jogát a versenyzőink, de a végére maradt hiányérzetünk.

Halász Bence kiváló szezont zárt, hiszen az U23-as Európa-bajnoki címe mellé az Universiadén egy negyedik helyet szerzett, a felnőtt-világbajnokságon pedig 20 évesen döntős, végül 11. lett. Gyurátz Rékának peches éve volt a 2017-es; júniusban U23-as országos csúccsal már 71 méter felett járt, de hamarosan kifordult a bokája. Rögzítővel tudott csak dobni az U23-as Eb-n. Így elúszott az érem, negyedik lett – 9 centivel maradt le a harmadik, 65-tel az első helytől. Az Universiadét a nagy bizonyítási vágy közepette pedig elrontotta. Pars Krisztián rossz szezont zárt. Egész évben döcögött a szekér, a különböző sérülései miatt nyáron alig tudott edzeni. Az idei vb volt az első világversenye, amelyen nem sikerült döntőbe kerülnie. A fiatalabbak közül Rába Dánielt említette elsőként a Dobó SE vezetőedzője. A junior-Eb-n szerzett bronzérme meglepetés, főként annak a tükrében, hogy a felkészülés alatt három hónapig betegség, illetve sérülés hátráltatta. A klub három ifjúsági (U18) válogatottjának nagy törést jelentett, hogy a versenyzőkre is veszélyt jelentő helyzet miatt Magyarország is lemondta a kenyai ifi-vb-n való részvételt. Hiszen Varga Donát és Németh Zsanett éremre, Szabó Anett döntőre esélyesként utazhatott volna. Közülük csak Donát tudta túltenni magát a történteken, az év végére talpra állt, és pár centi híján 81 méteres egyéni csúccsal, világranglista-harmadikként búcsúzott a korosztálytól.

A Németh Pál Dobóakadémián szeptember közepétől november 20-áig tartott az „átmeneti” időszak, amikor csupán három – két dobó- és egy erősítő- – edzés volt hetente, melyek mindegyike egyórás focival zárult. De már visszatértek a rendes kerékvágásba, javában tart a kőkemény alapozás futásokkal, TRX-, súlyemelő-, terem- és persze dobóedzésekkel. A legjobbak január 20-án indulnak majd a szokásos dél-afrikai edzőtáborba.

Hogy mire készülnek? A fiatalok közül az idei győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon kalapáccsal hatodik, diszkosszal kilencedik Giczi Eszteren és a kalapácsvetésben kilencedik Doma Benedeken kívül Rajczi Bianka és Katavics Balázs is megcélozza az első magyarországi – Győrben rendezendő – ifjúsági atlétikai Európa-bajnokságot, amely egyben válogató is a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Varga Donát a junior-világbajnokságon szeretne bizonyítani, a felnőtt kalapácsvetőknek pedig a berlini Európa-bajnokság lesz a jövő évi legnagyobb versenye. A férfiaknál Pars Krisztián, Halász Bence és Hudi Ákos, a nőknél Gyurátz Réka és Gergelics Cintia száll harcba Szombathelyről – a maximum három-három magyar kvóta egyikéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában