Dobogós tornászok

2018.01.25. 17:56

Egy jól sikerült év után, új kihívások előtt a sportiskolások

Egy jól sikerült év után – amikor is az országos szakosztályi rangsorban az előkelő harmadik helyen végzett – új kihívások előtt áll a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. tornaszakosztálya.

Horváth Erika

Nagy volt az öröm tavaly áprilisban: Dévai Boglárka (középen) megszerezte a szakosztály első világversenyes érmét. Hátul a két sikerkovács, balról Rácz Gábor, jobbról (feketében) Vizer Erzsébet edző. Fotó: Szendi Péter

A Magyar Torna Szövetség januárban közzétette a 2017. év eredményei alapján összeállított szakosztályi rangsorát. A Szombathelyi Sportiskola a húsz egyesület között az élmezőnyben zárt, a 4187 pontos Dunaferr és a 3508 pontos KSI mögött a harmadik 2406 ponttal. (A rangsorban azok a klubok szerepelnek, amelyeknek igazolt versenyzői vannak és a szövetség által rendezett versenyeken legalább II. osztályban indulnak.)

Nagy volt az öröm tavaly áprilisban: Dévai Boglárka (középen) megszerezte a szakosztály első világversenyes érmét. Hátul a két sikerkovács, balról Rácz Gábor, jobbról (feketében) Vizer Erzsébet edző. Fotó: Szendi Péter

- A harmadik hely elsősorban Dévai Boglárka parádés Európa-bajnoki szereplésének köszönhető, de a 2406 pont

eléréséhez a szakosztály minden tagjának eredményes szereplése kellett – értékelt Vizer Erzsébet vezetőedző. – A szombathelyi tornászműhely eddigi legjobb eredményét 2007-ben érte el, akkor második volt. Dobogós helyezést legutoljára 2014-ben tudtunk szerezni egy harmadik hellyel – azt is még a Delfin Sportiskolai Sportegyesület színeiben. A 2017-es évben a szakosztály éltornásza, Dévai Boglárka áprilisban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett ugráson, világkupa-versenyeken egy első és két második helyet is elért – ezen a szeren ő lett a sorozat végső győztese. Az októberi világbajnokságra a csoportból Dévai mellett Tömböl Boglárka is bekerült a magyar csapatba. Ketten egyébként összesen kilenc országos bajnoki érmet gyűjtöttek tavaly: Dévai két aranyat, egy ezüstöt és négy bronzot, Tömböl pedig két bronzot. Az utánpótláskorúak is bontogatják szárnyaikat, öt szombathelyi fiatal az ob-dobogóra is felállhatott, a serdülőknél Maráczi Fruzsina egy aranyat, Horváth Emma két, Proksza Zsófia és Borbás Maja egy-egy bronzot szerzett, míg az ifjúsági II. osztályban Horváth Kata egy ezüsttel gazdagodott. A sport-iskolások két csapatbajnoki érme a serdülőké és az ifjúsági II. osztályban indulóké.

A szombathelyi tornászok természetesen már megkezdték a felkészülést. Az utánpótláskorúaknál alkalmazkodni kell az átalakított versenyrendszerhez; új előírt gyakorlatokat kell tanulni, tanítani – tavasszal ezekből rendeznek bajnokságot, őszre maradnak a szabadon választottak. A felnőtteknél továbbra is Dévai és Tömböl Bogi képviseli az egyesületet. Dévai idei első versenye a márciusi világkupa-viadal lesz Dohában, az október végi vb helyszínén. De idén rendeznek még csapat-Eb-t is augusztus elején.

Nehéz lesz ilyen hosszú ideig elhúzni a felkészülést úgy, hogy Bogi szeretne az idén érettségizni is. Nem kis feladatok, de reméljük a lehető legtöbbet sikerül megvalósítanunk – zárta szavait Vizer Erzsébet.

VILÁGKUPÁRÓL IS VEZET ÚT AZ OLIMPIÁRA

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) bonyolultabbá tette a 2020-as tokiói olimpia kvalifikációs rendszerét – az eddigieknél több lehetőséget adnak a szerspecialistáknak a kvótaszerzésre, nem minden hely talál gazdára a világbajnokságon. Az idei, októberi, dohai vb egy előkvalifikációs vb lesz, amelyről az első 24 csapat juthat csak a 2019-es vb-re, ahonnan 12 szerez majd kvótát az olimpiára. Azoknak a kiváló tornászoknak, akiknek csapatai lemaradnak a játékokról, egyénileg még marad sanszuk összetettben és az egyes szereken is. Hogy Dévai Bogira fókuszáljunk: ugráson az Európa-bajnokság 1-2. helyén kellene végezni, vagy a 2018. novemberétől 2020. márciusáig tartó nyolc versenyből álló világkupa-sorozat győzteseként nyílhat mód a kvalifikációra. Nagyon halvány esély, de esély.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában