sakk

2018.01.29. 21:25

Haladás-vereség a bajnokesélyes ellen

Az NB I-es sakkcsapatbajnokság 5. fordulójában érvényesült a papírforma: a kiváló erőkből álló ASE biztosan győzött a Haladás VSE ellen.

Pum András

Lakos Nikoletta vívta a mérkőzés legérdekesebb partiját Fotó: Unger Tamás

ASE Paks–Haladás VSE-Infraplan 8,5-3,5. – Paks, NB I-es sakkcsapatbajnoki mérkőzés.

A sokszoros ezüstérmes otthonában meglepetésre készült a szombathelyi csapat, erős összeállításban ült asztalhoz. A paksiak viszont semmit sem bíztak a véletlenre, a gibraltári világfesztiválon induló Papp Gábort és Lázárné Vajda Szidóniát nívós légiósokkal pótolták. Valamennyi táblán magasabb volt a paksi játékosok értékszáma a vasiakénál.

Lakos Nikoletta vívta a mérkőzés legérdekesebb partiját
Fotó: Unger Tamás

A Constantin Lupulescu–Hracek Zbynek, Milos Perunovic–Ruck Róbert, Ács Péter–Németh Miklós, Szabó Krisztián–dr. Kovács Gábor, Grószpéter Attila–Kiss Attila partik hasonlóképpen zajlottak: a 20. lépés körül döntetlenben egyeztek meg a sakkozók. Ami a többi találkozót illeti, a hétszeres magyar bajnok, világklasszis Berkes Ferenc ellen a korábbi Európa-bajnok Zdenko Kozulnak két-három lépésen át a győzelemre is volt esélye, végül pont nélkül maradt. Az olimpikon Mircea Parligras ellen a szombathelyi Alojzije Jankovic hiába próbálkozott például gyalogáldozattal, a román játékos valamennyi kísérletét visszaverte. Mladen Palac a parti elején gyalogáldozattal magához ragadta a kezdeményezést, majd minőségi előnyre tett szert a paksi Nikola Sedlakkal szemben, de a technikai részt túl precízen akarta megoldani, így elfogyott a gondolkodási ideje és veszített. A paksi Lizák Péter heroikus, hosszú küzdelemben győzte le Petényi Tamást. A vasiak játékosa, Csonka Attila egyenlő végjátékban kockázatos gyalogáldozattal próbálta megzavarni fiatal ellenfelét, Kaczúr Flóriánt, ám végül neki kellett megküzdenie a fél pontért. Alex Krstulovic és Lakos Nikoletta remek partit vívott. Női nagymesterünk bátran tisztáldozatot hozott, végig esélye volt a győzelemre, ám a végjátékban ellenfele kiharcolta a döntetlent. Az utolsó táblán a fiatal Borhy Marcellnak nem volt esélye Gál Hanna ellen. Remizett: Hracek, Ruck R., Németh M., dr. Kovács G., Kiss A., Csonka, Lakos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában