emlékezünk

2018.03.21. 08:05

In memoriam – Pék Miklós

Aligha van olyan asztaliteniszező a megyében – de még az országban is –, aki ne ismerte volna Pék Miklóst, Vas megye örökös asztalitenisz-bajnokát.

Pék Miklós (1925–2018)

Miki bácsi viszonylag későn, gimnazista korában ismerkedett meg az asztaliteniszsporttal, de rendkívül eredményes pályafutással büszkélkedhetett. 1944-es Szombathelyre kerülését követően 25-ször nyert megyei bajnoki címet, de szerzett Dunántúl- és országos vidékbajnoki aranyat is. Tizenöt éven keresztül volt I. osztályú játékos, pedig akkoriban ezt a címet nem könnyen lehetett megszerezni. Legjobb eredményét 1950-ben érte el, amikor is vidéki játékosként felölthette a címerest mezt a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, ahol a nyolcaddöntőig jutott! Évtizedeken keresztül volt az SZSE és a Cipőgyár asztalitenisz-együttesének első számú játékosa, de komoly sikereket ért el edzőként is csapataival. Négy generáció női és férfi játékosai nőttek fel a keze alatt. 1993-tól aktív részt vállalt a Vas megyei asztalitenisz-élet újraélesztésében, 1994-től a Büki TK játékosa és edzője lett. Sportvezetői munkáját mindig kitartás és állhatatosság, megszállottság jellemezte. Tiszteletre méltó pályafutása és sportágszeretete példaértékű!

Nyugdíjas korában is aktívan versenyzett. 1995-től 2011-ig valamennyi veterán-Európa-bajnokságon és két veterán-világbajnokságon is részt vett. 2006-ban, Brémában (81 évesen) veterán világbajnoki bronzérmet szerzett. Sok kitüntetése közül az Asztaliteniszért elnevezésű életműdíjára volt a legbüszkébb, amit a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnökétől vehetett át 1997-ben. 2015-ben, 90 évesen a Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért sport tagozata elismerést kapta. Néhány évvel ezelőtt még rendszeresen pingpongozott és teniszezett barátaival, igazi sportember volt. Több mint 75 éves asztalitenisz-sportpályafutása során örökké vidám természetének és kedvességének köszönhetően rengeteg barátot és ismerőst szerzett, akik most fájó szívvel búcsúznak tőle. Őszinte hálával gondolunk rá, és köszönetet mondunk neki munkásságáért.

Pék Miklós, az asztalitenisz-élet legendás alakja 93 évet élt. Emlékét megőrizzük.

Pék Miklós (1925–2018)

Vas Megyei Asztalitenisz Szövetség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában