súlyemelés

2018.07.29. 23:04

Európa-bajnokság előtt Dévai Boglárka

Hétfőn utazik el a női tornászok 32. Európa-bajnokságára a Szombathelyi Sportiskola ugrásspecialista versenyzője, Dévai Boglárka.

Horváth Erika

Nagyon erős koncentrálásra lesz szükség a nehéz ugrásokhoz. Dévai Boglárkát a helyszínen is segíti egyik edzője, Rácz Gábor Fotó: Unger Tamás

Hétfőn utazik el a magyar női tornászválogatott a glasgow-i Európa-bajnokságra. A felnőtt nők versenyének selejtezője augusztus 2-án, csütörtökön lesz. Ott derül ki, hogy ki(knek) jut további fellépési lehetőség még a kontinensviadalon – a csapatverseny döntőit szombaton, a szerenkénti döntőket vasárnap rendezik. A magyar női csapatban Böczögő Dorina, Dévai Boglárka, Makra Noémi, Fehér Nóra és Péter Sára kapott helyet.

Nagyon-nagyon kemény időszak van Dévai Boglárka mögött. A Szombathelyi Sportiskola 18 éves tornásznője, aki tavalyi, kolozsvári Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett ugráson, majd első helyen zárta a világkupa-sorozatot ugyanezen a szeren, idén eddig hősiesen harcolt az „elemekkel” és az idővel. Miközben nyelvvizsgára, érettségire, továbbtanulásra készült, egy új ugrást is tanult, gyakorolt. Edzői, Vizer Erzsébet és Rácz Gábor kérését akceptálva Bogit nem zavartuk a nagy fellépés előtt. Ők viszont vállalták, hogy beszélnek a mögöttük hagyott időszakról.

Nagyon erős koncentrálásra lesz szükség a nehéz ugrásokhoz.
Dévai Boglárkát a helyszínen is segíti egyik edzője, Rácz Gábor Fotó: Unger Tamás

– Úgy véljük, hogy jól sikerült a felkészülés, jó lenne, ha a szerencse is mellénk szegődne. Nagyon óvatosak voltunk, vagyunk az utolsó napokban, nehogy bármilyen sérülés közbeszóljon. A tornával kapcsolatban mindent egy lapra tettünk fel, csak ugráson készültünk. Elmondhatjuk, hogy Bogi megtanulta azt a nehéz ugrást is, amely nyolc tizeddel magasabb nehézségi pontot jelent, mint amivel a tavalyi Eb-n indult – mondta az edzőházaspár. – A múlt hét elején három napot töltöttünk a fővárosban, ahol versenykörülmények között, szólításra is be tudta mutatni, reméljük, így lesz Glasgow-ban is. Bogi magára talált, nyelvvizsgázott, leérettségizett, felvették az egyetemre, a súlya is rendben van, csinos. Bődületes, hogy mi mindennel küzdött meg az elmúlt időszakban. Bizakodva várjuk az Európa-bajnokságot; reméljük, sikerül megbirkóznia az esélyesség terhével is, és pontosan tudja végrehajtani az ugrásokat. Az egyik 6,0, a másik 5,4 nehézségi értékű.

Dévai Bogit elkísérheti egyik edzője, Rácz Gábor is a kontinensviadalra. Vasárnap utaztak el Budapestre, hétfőn reggel pedig repülőgéppel Glasgow-ba. Este még egy átmozgató edzés vár a szombathelyi tornászlányra. Akárcsak kedden délelőtt. Délután pedig pódiumedzés lesz, ahol már a pontozóbírók is végignézik a versenyzők, csapatok produkcióit. Szerdán délelőtt még egy könnyű edzés van a programban, aztán jöhet az előadás. A felnőtt női csapatokat, résztvevőket négy divízióba sorolták. A tavalyi Eb-n jól szereplő magyarok az utolsó, negyedik, 19 órakor kezdő csoportba kerültek – a mieink első szere a felemás korlát lesz. Ami azt is jelenti, hogy a négy szeren való körforgásban utoljára ugráson kerülnek sorra. Mivel Bogi csak ezen a szeren versenyez, pluszfeladatot jelent, hogy addig is sikerüljön melegen, mozgásban tartani magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában