tornászok

2018.07.24. 20:50

Tirréniában tanulták a tornát

Az Európai Tornaszövetség tíznapos tirréniai táborában gyarapíthatta a tudását a Szombathelyi Sportiskola tornásza, Maráczi Fruzsina és edzője, Csillag Tünde.

Horváth Erika

Maráczi Fruzsina edzőjével, Csillag Tündével az európai szövetség táborában Fotó: MATSZ

Az Európai Tornaszövetség (UEG) hosszú évek óta szervez nyári edzőtáborokat utánpótláskorú versenyzőknek és edzőiknek az olaszországi Tirréniában, ahol legfeljebb ketten-ketten képviselhetnek egy nemzetet. A Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztályából két éve Hüll Tamás edző kapott részvételi lehetőséget. Az idei, júliusi tíznapos, 10–12 éves lánytornászok számára rendezett táborozásnak két szombathelyi résztvevője is volt; a 11 éves Maráczi Fruzsina, illetve a sokszoros válogatott, klubját már edzőként segítő Csillag Tünde.

– Rajtunk kívül még a budapesti Béke Flóra és edzője, Benkő Emőke volt magyar résztvevő. Húsz nemzet képviseltette magát összesen 39 tornásszal – számolt be az olaszországi napokról Csillag Tünde. – Egy, a Tatai Olimpiai Központhoz hasonló edzőtáborban voltunk, a tornatermet egy sátorban alakították ki, ami egész évben üzemel. Mindennap két tornaedzése volt a gyerekeknek. A hosszú, három és fél óráson négy különböző nemzetbeli edző irányította a munkát tízes csoportokban: az ugrásnál az orosz Szergej Fedoszejev, a felemás korlátnál a német Dieter Koch, a gerendán a román Rodica Demetrescu, a talajon pedig a brit Nicolas Ruddock. A rövidebb, másfél órás edzésen a koreográfia volt terítéken, a mozgásképzést az orosz Larissza Polosina vezette. A gyakorlások nekünk, edzőknek is tanulási lehetőséget jelentettek, megmutatták, hogy a különböző elemeket hogyan tanítsuk, javítsuk. De esténként is volt még továbbképzésünk arról, hogy az egyes szereken hogyan építsük fel az oktatást vagy a fizikális fejlesztést. Nemcsak a szakmai, hanem a szabadidős programok is nagy élményt jelentettek gyereknek, felnőttnek egyaránt: a tengerpart, ahová minden nap mentünk, illetve a pisai, firenzei kirándulás.

Maráczi Fruzsina edzőjével, Csillag Tündével az európai szövetség táborában Fotó: MATSZ

Fruzsi és Tündi egy kicsit megfáradva tértek haza Olaszországból.

– Hosszú és nehéz volt ez a tíz nap, jó újra itthon – folytatta az edző. – De érdemes volt elmenni. Látni, hogy a többi nemzethez képest hol tartunk; voltak egészen kiemelkedő tudású tornászok, de mi sem állunk rosszul, az erős középmezőnyhöz tartozunk. Fruzsi még nagyon fiatal. Próbált mindent megcsinálni, néha elkeseredett, de sokszor láttam azt a vidám, pörgős kislányt is, akit itthon. Élmény volt vele tölteni ezeket a napokat. Azt is jó volt megtapasztalni, hogy a mi szakosztályunk a világelitet követi, ugyanazt láttam viszont, mint amit és ahogyan annak idején nekem is tanítottak az edzőim, Rácz Gábor és Vizer Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában