Sport

2018.08.20. 20:00

Görögország válogatottja nyerte a szombathelyi ifjúsági vízilabda-világbajnokságot

Harmadik helyen végzett a szombathelyi Ekler Bendegúzzal felálló magyar válogatott az ifjúsági vízilabda-világbajnokságon

Pum András

Baksa Benedek végig gólerősen játszott a tornán. A bronzmeccsen Szerbia ellen kétszer talált be Fotók: Cseh Gábor

A magyar csapat az Egyesült Államok ellen büntetőkkel kiharcolt nyolcaddöntőbeli győzelmet követően meglepően simán, öt góllal verte a négy közé jutásért az Európa-bajnok Montenegrót. Szombaton az elődöntőben viszont hiába kezdett 4–0-val, a végén a spanyolok nyertek s jutottak a fináléba. A Horváth János vezette magyar csapat a bronzmeccsen óriási csatában 14–13-ra legyőzte Szerbiát.

PÉNTEK

Magyarország–Montenegró 8–3 (3–0, 2–1, 2–1, 1–1). – Tófürdő, negyeddöntő, 2000 néző, vezette: Ohme (német), Morailis (görög). Magyarország: GRIESZBACHER – BAKSA 2, Bóbis, Vékony, SCHMÖLZ 2, Fekete 1, Csorba. Csere: DALA 3, Szieben, Ekler, Szeghalmi, Fodor. Szövetségi kapitány: Horváth János. Telt ház előtt az első támadások mindkét oldalon kimaradtak, majd négy perc elteltével Baksa távoli lövésével szerzett vezetést a magyar csapat (1-0). Aztán Dala és Schmölcz és megint Dala talált be (4–0), míg a montenegróiak távolról próbálkoztak, de egymás után szálltak fölé a lövéseik. A második negyedből hat, a meccsből pedig 14 perc telt el, amikor Mitrovic szépített (4–1). Nem sokáig tartott a vendégöröm, emberelőnyből Schmölz megszerezte az ötödik magyar gólt (5–1). Grieszbacher pedig büntetőt védett. A harmadik negyed első gólját a montenegróiak jegyezték, ám gyorsan jött Baksa, majd Dala gólja (7–2). A záró negyedben a magyar csapat nyugodtan adogatott, nem siettette a támadásokat, a montenegróiak utolsó rohamait visszaverte, így a vártnál sokkal biztosabban győzött.

A bronzérmes magyar válogatott. Dr. Puskás Tivadar polgármester jobbján a vasi Ekler Bendegúz

SZOMBAT

Magyarország–Spanyolország 11–12 (4–1, 3–5, 0–2, 4–4). – Tófürdő, 2000 néző, elődöntő, vezette: Duraskovic (montenegrói), Dervieux (francia). Magyarország: Grieszbacher – Dala, Fekete 2, Schmölz, Baksa 3, BÓBIS 4, Vékony. Csere: Szieben, Csorba 1, Fodor, Szeghalmi, Ekler 1, Korom. Szövetségi kapitány: Horváth János. Szombat délelőtt a szurkolók nem egészen egy óra alatt elkapkodták a meccsre és a másnapi mérkőzésekre szóló jegyeket. Fél perc sem telt el a meccsből, amikor első támadását Fekete révén góllal zárta a magyar csapat (1–0). Baksa büntetőjével már 2–0-ra vezettek a magyarok, ám Bertran lövésével szépítettek a spanyolok (2–1). Sokáig a két kapus tartotta a lelket csapatában, mígnem másfél perccel a negyed lefújása előtt Baksa lőtt a kapu közepébe (3–1). Fél perc múlva Csorba gólja után már hárommal mentek a hazaiak (4–1). A második negyed elejét kimaradt lövések, bravúros védések jellemezték. Majd Bóbis vette vállára csapatát, három gólt szerzett, ám a magyarok nem tudtak meglógni. A kapuscsere sem segített rajtuk, a spanyolok 7–4-ről fordítottak (7–8). Bertant nem tudták tartani a magyar védők. Majd Korom büntetőt védett, ám a másik kapus, Garcia is jól teljesített. Támadásban rengeteget hibázott a magyar csapat, sok labdát elpasszoltak Baksáék. Az utolsó negyed gyors gólváltással kezdődött, de a spanyolok mindig elhúztak egy találattal. Két perccel a lefújás előtt a remekül játszó Bóbis egyenlített (11–11), ám egy perc múlva Asensio centergóljára már nem jött magyar válasz. Az elvesztett elődöntő után – akárcsak csapata –, el volt keseredve Horváth János szövetségi kapitány is. – Négy évig kergettünk egy álmot, ami ma este szertefoszlott. Nem sikerült elérnünk azt a célt, amit kitűztünk magunk elé, nagyon összezuhant a társaság. De vasárnapra újraéledt…

VASÁRNAP

Baksa Benedek végig gólerősen játszott a tornán. A bronzmeccsen
Szerbia ellen kétszer talált be Fotók: Cseh Gábor

Magyarország–Szerbia 14–13 (5–4, 2–3, 3–4, 4–2). – Tófürdő, 2000 néző, bronzmérkőzés, vezette: Ohme (német), Duraskovic (montenegrói). Magyarország: Grieszbacher – BÓBIS 5, BAKSA 2, Schmölz 1, Dala 2, FEKETE 2, Vékony. Csere: Szieben, Fodor, Csorba, Szeghalmi 2, Ekler, Korom. Szövetségi kapitány: Horváth János. Baksa kihagyott büntetőjével indult a bronzmeccs, aztán a szerbek Sulc góljával vezetést szereztek, de a magyarok hatékonyan támadtak és az első negyedben már Daláék vezettek (5–4). A második negyedben 6–4-ről fordítottak 7–6-ra a szerbek. A vendégek szinte végig vezettek, a magyarok a negyedik negyed közepén érték utol riválisukat és óriási hajrát nyitottak. Egy perccel a lefújás előtt Bóbis büntetőjével eldőlt a mérkőzés (14–12), a szerbek már csak szépíteni tudtak. Bronzérmet ünnepelhettek a magyarok és a szombathelyi közönség. – Két vesztes, csalódott csapat csatájánál már nehéz taktikáról beszélni… Ezt az ütközetet általában az nyeri, aki jobban akarja a győzelmet, mi pedig nagyon akartuk! – nyilatkozta a bronzmérkőzés után Horváth János. – Tegnap este megbeszéltük, annyit dolgoztunk ezért az elmúlt négy évben, hogy ez jár nekünk. De ezt el kellett vennünk a szerbektől, egy nagyon jó szerb együttestől. Óriási szíve volt a csapatomnak, fantasztikusan játszottunk, le a kalappal a fiúk előtt, egy nagyon jó szerb együttest győztünk le. Amire igazán büszkék lehetünk és amire lehet építeni, az az, hogy az elmúlt négy esztendőben mindig ott voltunk a legjobb négyben. A 7. helyért: Montenegró– Ausztrália 12–11. Az 5. helyért: Horvátország–Olaszország 13–15. Döntő: Spanyolország–Görögország 8–9 (3–3, 1–4, 3–1, 1–0). A világbajnokság legjobb játékosa Elsapagh Ahmen (Egyiptom) lett, 29 góllal. A legjobb kapus Unai Aguirre (Spanyolország), míg a legjobb játékos Papanikolaou Nikolaos (Görögország). A legjobb magyar vízilabdázónak járó díjat Bóbis Botond kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában