A döntők következnek

2018.09.21. 21:02

Négy magyar tornász jutott tovább a világkupaversenyen

A pénteki kvalifikáció után szombaton és vasárnap a szerenkénti döntőkkel folytatódik a tornászok világkupája az Arena Savariában.

Horváth Erika

Fotó: Nagy Jácint

Pénteken délután már nagyüzem volt az Arena Savariában. Ekkor lépett a szerekhez a Swietelsky HUN Challenge Világkupa minden résztvevője – 24 országból 120-an. A férfiak hat szeren versengtek a legjobb nyolc közé jutásért. Jóval többen is voltak, mint a négy szeren tornászó hölgyek. A férfiaknál a legnépszerűbbnek a lólengés, illetve a nyújtó bizonyult, mindkettőn harmincan indultak, a nőknél gerendán és talajon 24–24-en. A talán legnagyobb bátorságot igénylő ugráson 19, illetve 17 volt az indulói létszám. (Minden szeren országonként legfeljebb ketten tornászhattak.)

A szakemberek szerint az idei Európa-bajnokság abszolút nem volt ideális időpontban – azzal, hogy a tornát is a multisport Eb-hez sorolták, nagyon későn, augusztusban rendezték. Tavaly áprilisban volt az Eb. Elég jól kiviláglott, hogy a glasgow-i kontinensviadal óta csak most kezdenek el versenyezni az október végi, november eleji világbajnokságra készülő tornászok. Még nem pörögnek igazán, rengeteg volt a hiba – a magyaroknál is. A másik tipp: lehet, hogy a várható nagy időjárás-változás miatt sem voltak megfelelően koncentráltak a résztvevők. Sajnálatos sérülések is előfordultak, három tornászt is kórházba kellett szállítania a mentőknek, mindhárman ugráson fogtak rosszul talajt; Péter Sára és az osztrák lány azért szerencsésebb volt, mint az egyiptomi férfi tornász, akinél a térdszalagszakadáson kívül törésgyanú is felmerült. Persze azért kiváló gyakorlatok is jócskán akadtak minden szeren. Az ukránok olimpiai arany- (korlát) és ezüstérmesét (összetett) Oleg Verniaievet például négy szerdöntőben is láthatjuk majd, ahogy felemás korláton a svéd Európa-bajnoknőt, Jonna Adlerteget is. akinek óriási volt a fölénye.

 

Megtisztelte a világkupaversenyt – a Magyar Torna Szövetség kétszeres olimpiai bajnok elnökén, dr. Magyar Zoltánon kívül – két magyar nagyágyú, a lólengés olim­piai, világ- és Európa-bajnoka, Berki Krisztián, valamint a Szombathelyi Sportiskola Európa-bajnoka, Dévai Boglárka is. Sajnos szintén civilben. Utóbbi még mankóval közlekedik – szerdán esett át egy kisebb lábujjműtéten.

Azért nélkülük is lesz magyar képviselet a szombati és vasárnapi szerenkénti döntőkben. A férfiaknál nyújtón az Európa-bajnoki bronzérmes Vecsernyés Dávid a legmagasabb pontszámmal (14,30) lett finalista, talajon Boncsér Krisztián pedig a nyolcadik pontszámmal (13,30) jutott tovább. A nőknél talajon a kétszeres olimpikon Böczögő Dorina talajgyakorlatát értékelték legmagasabbra a pontozók (13,10) a kvalifikáció során, a tavaly összetettben Európa-bajnoki ezüst­érmes, sérülésből visszatért Kovács Zsófia pedig a harmadik legszebb gerendagyakorlatot mutatta be (12,40) pénteken.

Szombaton a férfiaknál talajon, lólengésben és gyűrűn, a nőknél ugráson és felemás korláton szerepel a kvalifikáció során legtöbb pontot kapott nyolc-nyolc versenyző. Vasárnap a férfiak ugráson, korláton és nyújtón, a nők gerendán és talajon versenyeznek. Mindkét napon 15 órakor kezdődik és várhatóan 17.45-ig tart a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában