Forma-1

2019.06.06. 19:00

Kanadában minden kiderül?

A 2019-es Formula–1-es gyorsasági autós-világbajnokság hetedik futama következik. Ezúttal a tengerentúlon köröznek a világ leggyorsabb pilótái. A Kanadai Nagydíj legfontosabb kérdése: a Ferrarinak marad-e még esélye, hogy némileg beleszóljon a bajnoki címért folytatott harcba. Avagy, már-már el kell, hogy könyveljük: Hamilton és Bottas házon belüli csatájából kerül ki az idei világbajnok.

Kelemen Attila

A Mercedes egy újabb kettős győzelemmel már akkora pontelőnyre tenne szert, amelyet három futam alatt sem tudna behozni a Ferrari, még ha rendre ki is esnének az ezüstnyilak

Fotó: Grafika: Kelemen Attila

Ha a Monacói GP-n szorgalmasabban dolgoznak a Mercedes szerelői Valtteri Bottas kerékcseréjénél, akkor minden bizonnyal százszázalékosan (hat kettős győzelemmel) érkezett volna a német–brit csapat a kanadai versenyhelyszínre. Ám így sincs szégyenkeznivalójuk, ugyanis az eddig 6 futamon 6 győzelmet, 12 dobogós helyezést és 5 pole pozíciót szereztek. Az egyéni tabella élén Lewis Hamilton már annyi ponttal rendelkezik, hogy 55 ponttal megelőzi a nagy riválisnak kikiáltott Sebastian Vettelt.

A konstruktőri táblázat első helyén a Mercedes 118 egységgel vezet a Ferrari előtt. Ez már tetemesnek mondható előny, hiszen Hamiltonék egy újabb kettős győzelemmel már akkora pontelőnyre tennének szert, amelyet három futam alatt sem tudna behozni a Ferrari, még ha rendre ki is esnének az ezüstnyilak.

Ha ilyen szemüvegen keresztül nézzük a bajnoki esélyeket, akkor joggal kijelenthető: amennyiben a Ferrari nem tud az éllovas fölé nőni Kanadában, lassacskán lemondhatnak a 2019-es bajnoki álmaikról.

A Mercedes egy újabb kettős győzelemmel már akkora pontelőnyre tenne szert, amelyet három futam alatt sem tudna behozni a Ferrari, még ha rendre ki is esnének az ezüstnyilak
Grafika: Kelemen Attila

Az olaszoknak az sem könnyíti meg a dolgát, hogy legutóbb Monacóban csupán a harmadik legjobb csapat voltak. Idézzük csak fel a maranellói gárda idei bakijait.

Ausztráliában nem tudták eldönteni, hogy melyik pilótájuk stratégiájával nyernének legtöbbet, végül fölösleges helycserés csapatutasítást adtak ki a versenyzőiknek. Bahreinben ugyan jó tempót értek el, ám ott Leclerc győzelmét műszaki hiba, Vettel jó eredményét pedig a Hamilton elleni párharcban mutatott megingása (megpördülése) hátráltatta.

Kínában Vettel csaknem ütközött a csapattársával a rajtnál, majd egy újabb csapatutasítás rontotta a vörösök renoméját. Azerbajdzsánban Leclerc-t hibába hajszolták az időmérőn a Ferrari stratégái a rossz gumiválasztással, Spanyolországban pedig taktikailag mindennel próbálkoztak Vettelék, de minden a reménytelenségből fakadt. Monacóban ismét a csapat hibája kellett ahhoz, hogy Leclerc az időmérő első felvonásában kiessen, és ne szerezhessen dobogós helyezést a hazai versenyén.

Mindeközben a Mercedes uralma töretlennek látszik, ők még a hiba legkisebb jelét sem mutatták. Hacsak nem vesszük ide a két héttel ezelőtti monacói versenyt, amikor a kerékcserénél a kemény helyett a közepes gumit tették fel Hamilton autójára. Az már más kérdés, hogy a címvédő zsenialitása, és a hercegségi pálya sajátossága (szűk nyomvonal) kellett ahhoz, hogy ebből a tévedésből más csapat nem profitált.

Egy szó mint száz, az idő egyre fogy, és a Ferrarinak előbb-utóbb el kell döntenie, hogy van-e még esélye tapadást találnia az idei autóján, vagy már a 2020-as évadra csoportosítják át az erőforrásaikat és a figyelmüket. Ebből a szempontból úgymond vízválasztó lehet a kanadai verseny. Az a verseny, amelyet hat alkalommal már megnyert Lewis Hamilton; mondhatni igencsak otthonosan mozog a montreali aszfaltcsíkon. Az első F1-es győzelmét is itt aratta.

A Kanadai Nagydíj hétvégi menetrendje (magyar idő szerint):

Péntek, 16 óra: első szabadedzés, 20 óra: második szabadedzés.

Szombat, 17 óra: harmadik szabadedzés, 20 óra: időmérő edzés.

Vasárnap, 20 óra 10 perc: futam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában