Nem sikerült jól a finálé

2019.07.14. 21:36

Halász Bence nem tudta megvédeni címét, ezüstérmes az U23-as Eb-n

Szombathelyi szempontból nem a várakozásnak megfelelően sikerült a férfi kalapácsvetés fináléja az U23-as atlétikai Európa-bajnokságon. Halász Bence nem tudta megvédeni címét, ezüstérmes lett, Rába Dániel pedig negyedik.

Horváth Erika

Halász Bence nehezen dolgozza fel a gävlei döntőben történteket

Fotó: FMH/Nagy Norbert

Nagyon bizakodóan tekintett a magyar csapat a férfi kalapácsvetés szombati fináléja elé, hiszen a pénteki selejtezőből a Szombathelyi Dobó SE mindhárom versenyzője bejutott a fináléba – az európai ranglistaelső és címvédő Halász Bence, valamint Rába Dániel is játszi könnyedséggel, ezt megfejelte Varga Balázsnak a legjobb 12-be kerülése is. Németh László és Németh Zsolt tanítványai számára a szombat egészen máshogy alakult, mint amire számítottak, ezúttal nem sikerült tudásuknak megfelelően teljesíteniük.

Kezdődött azzal, hogy Varga Balázs nem tudta megközelíteni selejtezőbeli eredményét sem, a második sorozatban elért 66,41 méterrel a harmadik kör után búcsúzott, a 12. helyen zárta az Eb-t. Halász Bence jól, a legjobban kezdte a döntőt, az első sorozatban 74,14 méteres dobással állt az élre. De ezután a fokozás, javítás helyett mélyrepülésbe kezdett. A második, 68,97-os dobása után volt még egy 73,02-es, de aztán már csak egy 70,57-es, az utolsó két kísérlete pedig érvénytelen lett. (Bence egyéni csúcsa 79,57, idei legjobbja 78,27, négy nappal korábban pedig 77,36 méterrel megelőzte a regnáló felnőtt Európa-bajnokot is.)

Halász Bence nehezen dolgozza fel a gävlei döntőben történteket
Fotó: FMH/Nagy Norbert

Közben – a negyedik sorozatban – az európai ranglistán harmadik spanyol Gonzales élete legjobbját dobta, és a 74,36 méterrel beelőzte a szombathelyiek felnőtt Eb-bronzérmesét. Halász Bence számára elúszott az Európa-bajnoki aranyérem, ezüst lett belőle. Rába Dániel az első sorozat után 67,34-dal még csak a kilencedik volt, a másodikban 70,03-dal az ötödik helyre lépett előre. Aztán két érvénytelen dobás következett, majd újabb két 70 méteren felüli. Mindkettő nagyobb volt, mint a korábbi, az egyik 70,80, a másik 70,62, de kevés ahhoz, hogy az ukrán Havrylyukot letaszítsa a dobogóról – Dani maradt a negyedik helyen.

– Már nem érzek olyan nagy szomorúságot, mint közvetlenül a verseny után, de nem tudok örülni az ezüst­éremnek – mondta vasárnap, hazaérkezése után Halász Bence. – Nehéz bármit is mondani, nem tudom, mi történt, hogy ilyen béna voltam. Ha újra visszamehetnék, biztosan jobban csinálnám. Flottul ment a bemelegítés, még csak nagy technikai problémáim sem voltak. De semmi erőt nem tudtam beletenni a dobásokba. Hiába próbáltam. Nehéz ezt feldolgozni, mert egész évben mindent megtettem. Nem hiszem, hogy sokan vannak a világon, akik nálunk többet edzenek. De ezen már nem tudok változtatni. Tovább kell lépni. Hétfőn már újra edzés, idén van még egy felnőtt világbajnokság is, amin jobban szeretnék teljesíteni.

– A selejtező nagyon jó volt, élveztem. De a döntőre valamiért nem sikerült ugyanolyan állapotba kerülni. Én már a melegítéskor éreztem, hogy ez nem lesz olyan jó – kezdte Rába Dániel. – Akár örülhetnék is a negyedik helynek, hiszen a nyolcadikon állok a ranglistán, de nem tudok, mert egy pici egyéni csúccsal dobogós lehettem volna. Az a szerencse, hogy a 70,80 elég volt a negyedik helyhez.

Férfi kalapácsvetés: 1. Alberto Gonzalez (spanyol) 74,36, 2. Halász Bence 74,14, 3. Myhaylo Havrylyuk (ukrán) 72,21, 4. Rába Dániel 70,80, ... 12. Varga Balázs 66,41.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában