Kalapácsvetés

2019.08.28. 11:30

Németh Pál Memorial: Halász idei legjobbjával első

A nőknél az amerikai világranglista-vezető DeAnna Price, a férfiaknál a Szombathelyi Dobó SE kitűnősége, Halász Bence nyerte meg a IV. Németh Pál Memorialt, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető-versenysorozatának szombathelyi állomását.

Horváth Erika

Halász Bence a negyedik sorozattól már jól koncentrált, értékes győzelmet szerzett Fotók: Szendi Péter

Az IAAF 2010-ben hívta életre kalapácsvető-versenysorozatát, Magyarország először 2013-ben lehetett rendező a székesfehérvári Gyulai Memorial keretében. Most először pedig Szombathely is bekapcsolódhatott – a világhírű szombathelyi dobóiskolát felépítő mesteredző, Németh Pál munkássága előtt tisztelgő nemzetközi emlékversennyel.

A nők kezdtek előbb, nagy hőségben – családias körülmények között. A mezőnyben a rendező Szombathelyi Dobó SE három versenyzője is helyet kapott, a challenge-sorozatban kilencedik helyen álló, a világranglistán 16. Gyurátz Réka, Gergelics Cintia és legfiatalabbként a friss junior Eb-bronzérmes Németh Zsanett. Az első sorozatban csupán a 78,24-dal világranglista-első DeAnna Price jutott 70 fölé, de ő nagyon, 74,07 méterrel állt az élre. Gyurátz Réka 66,79-dal kezdett, ezzel a negyedik helyet bérelte, a görög Skarvélis (68,07) és a francia Tavernier (67,71) előzte még meg. A második sorozatban Price 74,80-ra javított, első, érvénytelen dobása után beszállt a versenybe a lengyel Kopron (69,21) és honfitársa Fiodorow (68,86) – mindketten Réka elé kerültek, akinek második dobása a ketrec oszlopáról pattant vissza.

Harmadikra Gyurátz Réka is javított egy kicsit, 68,57-ra, és ezzel már a negyedik helyen állt. A harmadik sorozat után az utolsó két helyen álló versenyző, Gergelics és Németh búcsúzott. A nyolcas döntőben Price elsőségét továbbra sem tudta senki veszélyeztetni – a 74,80 méteres eredményével, versenycsúccsal nyert. De a dobogós helyek sorsába alaposan beleszólt a három sorozat után még csak hatodik Tavernier, aki túljutott a 70-en, sőt hatodikra megközelítette a 72-t is, és ezzel felért a második helyre. Fiodorow negyedikre tudott javítani, a 69,64-dal tartotta a harmadik helyét. Gyurátz Réka az ötödik sorozatban még egyszer srófolt az eredményén, de a 68,71 már csak hatodik helyet ért.

Elégedett hölgyek a dobogón (balról): Alexandra Tavernier, DeAnna
Price, Joanna Fiodorow

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek Szombathelyen, annak a műhelynek a vendégeként, ahol Németh Pál is dolgozott. Őt is ismertem, most a fiával, Németh Zsolttal is nagyon jó a kapcsolatunk. Egy kicsit jobb eredményt reméltem, hiszen ez volt az utolsó

versenyem a világbajnokság előtt, de ma nem igazán kaptam el a ritmust. Azért van még idő. Hogy mi lesz a vb-n? Az nem jelent semmit, hogy én vezetem a világranglistát, egy versenyen bármi történhet. Nem fogalmazok meg célokat, először a döntőbe kell bejutni. Ott pedig a pillanatnyi forma dönt – nyiltakozott készségesen a mindenkivel barátságos, vidám DeAnna Price.

A férfiak versenyére már jóval többen voltak kíváncsiak. Nem csoda, hiszen bemutatkozásra várt a világranglista-vezető, Európa-bajnok Wojciech Nowicki mellett a Dobó SE Eb-bronzérmese, Halász Bence, de másfél év után először láthattuk itthon versenyezni az olimpiai bajnok Pars Krisztiánt is. Rajtuk kívül még négy magyar kapott lehetőséget, a székesfehérvári Pásztor Bence, valamint a Dobó SE-ből még Varga Balázs, Hudi Ákos és Rába Dániel.

Az U23-as világranglistán ötödik Rába jól, 71 méteren felüli eredménnyel kezdett, és a harmadikra elért 71,84-dal hetedikként verekedte be magát a nyolcas döntőbe. Az első sorozatban Pars Krisztián nem tudta jól elengedni a kalapácsát, várni kellett még az első érvényes dobására. Halász Bence sem kezdett sokkal jobban, a forgásnál összeakadt a lába, 71,31-dal, a hetedik helyre sorolt be. A papírformának megfelelően Nowicki állt az élre (76,33), de csak 15 centivel előzte meg a világranglistán hetedik norvég Henriksent. A második sorozatban Pars dobása súrolta az oszlopot, de 71,19-dal feliratkozott.

Halász Bence a negyedik sorozattól már jól koncentrált, értékes győzelmet szerzett Fotók: Szendi Péter

Halász 60 centit javított (71,91), ezzel a hatodik helyre lépett előre, Nowicki viszont több mint egy métert tett rá előző eredményére, 77,51-dal vezette tovább a versenyt. A harmadik sorozatban eldőlt, hogy Varga, Hudi, Pásztor és a szlovák Lomnicky búcsúzik. Csupán kettő centin múlott, hogy Pars Krisztián folytathatta – köszönhetően a harmadik, 71,48-os kísérletének. Nowicki nem tudott javítani és Halász sem – ezúttal érvénytelent dobott, maradt a hatodik helyen. A nyolc között a negyedik sorozatban viszont nagyot fordult a világ. Halász Bencén már nyoma sem volt a bizonytalanságnak, gyönyörűen szállt ki a kezéből a szer, jött is a nagy taps, amikor földet ért: 78,54 – ez idei legjobbja, cseppet sem mellesleg átvette a vezetést és igencsak feladta a leckét Nowickinek. Pars Krisztián negyedikre és ötödikre is nagyobbat dobott, a 72,81 a hatodik helyet jelentette számára. Halász már nem tudott javítani, de Nowicki sem – a Dobó SE 22 éves ifjú titánja nyerte meg a Németh Pál Memorialt.

– Nagyon örülök. Természetesen a győzelemnek is, de az eredmény most még többet jelent nekem. Az első három dobás is csak egy hajszálon múlt, hogy jó legyen. A második és harmadik kísérletemnél is a kidobásnál rontottam el egy apró dolgot. Utána viszont ki tudtam javítani, és akkor sorban jöttek a nagy dobások – értékelte versenyét a világranglista negyedik helyére előrelépő Halász Bence.

Az eredményhirdetés után – amelyen közreműködött dr. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar polgármester, Illés Károly alpolgármester, Balázsy Péter, Vas megye főjegyzője is –, a város, valamint a Magyar Atlétikai Szövetség vezetői – utóbbit Gyulai Miklós elnök és Gyulai Márton képviselte –, a Németh Pál Dobóakadémia, valamint a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület képviselői megkoszorúzták a dobópápa, Németh Pál szobrát.

Kalapácsvetés, női: 1. DeAnna Price (amerikai) 74,80 méter, 2. Alexandra Tavernier (francia) 71,84, 3. Joanna Fiodorow (lengyel) 69,64, 4. Malwina Kopron (lengyel) 69,21, 5. Stamatía Skarvélis (görög) 68,99, 6. Gyurátz Réka 68,71, 7. Barbara Spiler (szlovén) 64,17, 8. Anamari Kozul (horvát) 63,23, 9. Gergelics Cintia 60,86, 10. Németh Zsanett 58,49.

Férfi: 1. Halász Bence 78,54, 2. Wojciech Nowicki (lengyel) 77,51, 3. Quentin Bigot (francia) 76,83, 4. Eivind Henriksen (norvég) 76,18, 5. Mihaíl Anastasákis (görög) 74,57, 6. Pars Krisztián 72,81, 7. Sean Donelly (amerikai) 72,68, 8. Rába Dániel 71,84, 9. Marcel Lomnicky (szlovák) 71,46, 10. Pásztor Bence (ARAK) 71,12, 11. Hudi Ákos 69,93, 12. Varga Balázs 68,98. HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában