iskolakertet avattak

2019.10.17. 07:00

A Bercsényi új iskolakertje

Gyermekek verses, táncos műsorával kezdődött az ünnepség szerdán a Bercsényi Miklós Általános Iskolában: iskolakertet avattak az intézményben.

Nemes Judit

Szerdán felavatták az iskolakertet

Fotó: Horváth Balázs

A környezeti nevelést szolgálja a szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola kertje, amelyet tegnap avattak a fel az iskolaépület mellett.

– Mivel az intézmény elnyerte az örökös ökoiskola címet, mindig azon gondolkodunk, mit lehetne még tenni, hogy tovább erősítsük ezt az irányt, így született meg a kert gondolata is – emelte ki az iskola igazgatója, Beke Eszter. – A mai világban a gyermekek eltávolodtak a természettől, a kerten keresztül azonban közvetlen érintkezésbe kerülhetnek vele: egy-egy paradicsomnak, növénynek gazdái lesznek, és felelősséget vállalnak a növények nevelésével; sokkal érzékenyebbé, fogékonyabbá válnak irántuk, a világ iránt, és akár még a társadalomba való beilleszkedésüket is segítheti.

Köszöntőbeszédében az igazgatónő elmondta azt is, hogy összefogás eredménye az iskola kis zöld szigete: Sátory Károly képviselő, a Szombathelyi Tankerületi Központ, valamint a szülők segítettek a létrejöttében, kialakításában.

Szerdán felavatták az iskolakertet
Fotó: Horváth Balázs

– Az egyik magas ágyásunkban fűszer- és gyógynövények találhatók, a másikban pedig zöldségnövényeket termesztettünk, paprikát, paradicsomot. A kertben vannak állandó növények is: fügefa, málna- és ribizlibokor – erről már Kovács Gabriella rajz- ás magyartanár, a kertprojekt vezetője beszélt, aki kiemelte: a gyerekek a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket úgy hasznosítják, hogy hazaviszik és otthon is használják a háztartásban.

– A kert kialakításának ötlete több kollégától származik, valamint Bálint gazda kezdeményezése – a magas ágyás elkészítése – volt a kezdet a létrehozáshoz. Fontosnak tartjuk, hogy az iskolások a növényeket megismerjék, meg tudják különböztetni a kultúrnövényt a gaztól. Megismerkednek a diákok a szakkörön a gyógynövényekkel, hatásukkal, és megtanulják, hogy mire lehet használni őket – tette hozzá.

Az iskolai rendbe illeszkedik a kertészeti ismeretek tanítása: heti egyszer szakkörön, valamint minden osztály hetente egy-egy alkalommal tanórán ismerkedik a kertészkedéssel. A további tervekről Beke Eszter beszélt:

– Nemcsak az ökonevelés terén, hanem mindenféle területen próbáljuk a szociális kapcsolatokat segíteni: tavasszal szeretnénk felavatni a játszóterünket: hárommillió forintos adományt kaptunk, amely a kerthez hasonlóan összefogás eredménye volt. Fontos, hogy a bercsényis szellemiség erősödjön az iskolában – fűzte hozzá. Az avató zárómomentumaként gyümölcsfát ültettek el a kertben: egy starkingcsemete került a földbe a diákok segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában