Kalapácsvetés

2019.10.03. 14:34

A lengyel csapat óvást nyújtott be a világbajnoki bronzérmes Halász Bence ellen

A lengyel csapat óvást nyújtott be a kalapácsvető Halász Bence ellen a dohai atlétikai világbajnokságon, és ennek eredményeként Wojciech Nowicki is bronzérmes lett a magyar versenyző mellett.

Horváth Erika

Doha, 2019. október 2. Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntõjében a dohai atlétikai világbajnokságon a Kalifa Nemzetközi Stadionban 2019. október 2-án. Halász Bence 78,18 méteres teljesítménnyel bronzérmet nyert. MTI/AP/Haszan Ammar

Forrás: MTI/AP

Fotó: Haszan Ammar

Az idei világranglista első tíz helyezettjéből heten ott sorakoztak a szerda késő esti döntőben. Közöttük az idei legjobbjával, a 78,54 méterrel Halász Bence a negyedik volt rangsorban, tehát a Szombathelyi Dobó SE ifjú titánjától – aki korosztályos világversenyes érmei mellett már felnőtt Eb-bronzzal is rendelkezik – joggal várta mindenki, hogy versenyben lesz a világbajnoki dobogóért is. Németh László és Németh Zsolt 22 éves tanítványa a második legfiatalabb volt a mezőnyben, az ukránok 18 éves idei junior Európa-bajnoka, Kokhan után.

Halász Bence hetedikként léphetett dobókörbe, addig az Európa-bajnoki címvédő, a legutóbbi, 2017-es vb-n harmadik lengyel Nowicki dobta a legnagyobbat, 76,25 métert. Aztán jött Bence, nyugodtan, összeszedetten és 78,18-ra röpítette a kalapácsot. Igaz, nem sokáig vezetett, mert a háromszoros világbajnok, címvédő, a láthatóan most is magabiztos lengyel Fajdek még az első körben beelőzte (79,34). De innentől már „csak” annyi volt a feladata Bencének – ahogy kalapácsvetőéknél mondják –, hogy „hajtsa a szert”, hátha „ráakad” még nagyobb dobás. Hiszen gyakorlatilag már letudta a nyolc közé jutást – nem kellett már óvatoskodni, biztonságra törekedni. Így is történt. A második és harmadik sorozatban még nagyobbakat dobott – igazolta, hogy nagyszerű, akár egyéni csúcsot is érő formában van.

Jócskán javíthatott volna, de egy picit mindkétszer rápörgött a dobókör peremére, így ezek a dobások érvénytelenek lettek. De a második helyet még őrizte, hiszen a világranglistát 81,74-dal vezető Nowicki csak 76,50-ra tudott javítani. Igaz, a francia Bigot ott volt a nyomában, már 78,06-nál járt. A harmadik kör után a szabályok szerint már csak nyolcan maradhattak. Jött a negyedik kísérlet és Bence részéről egy újabb érvénytelen dobás. Ezt elrontotta, jóval kisebb lett az eddigieknél – nem is mérette le, akarattal lépett ki.

Bigot viszont igazán elkapta a fonalat és egyetlenegy centivel, de beelőzte Bencét (78,19) – jócskán megemelve ezzel az adrenalinszintet a versenyt követő magyarokban, a helyszínen segítő, szurkoló Dobó SE-sekben. És itt jár a köszönet Németh Zsolt mesteredzőnek, Pars Krisztián olimpiai bajnoknak, a szintén vb-résztvevő Gyurátz Rékának és természetesen az M4Sport stábjának a lehetőségért (előbbieknek, hogy teret engedtek, utóbbinak a kivitelezésért), hogy mi, tévénézők is a helyszínen, a lelátón, mellettük érezhessük magukat, láthassuk, hallhassuk a verseny közbeni reakcióikat, kommentárjaikat a dobásokat követően – egyedülálló, kivételes dolog volt ez.

De vissza a finálé finiséhez, amikor is az volt a nagy kérdés, hogy sikerül-e megőriznie dobogós helyét Halász Bencének. Ketten veszélyeztethették, Nowicki, aki 77,42-nál tartott, illetve a folyamatosan javuló ukrán tini, Kokhan – aki ötödikre 77,39 méteres egyéni csúcsot ért el. Bence már nem tudott pluszerőket mozgósítani; ötödikre 73,76-ot dobott. Az utolsó sorozatban előbb Kokhan (76,50), majd Nowicki (77,69) is lemaradt az éremért folytatott küzdelemben. Halász Bencének a hatodik dobására sem sikerült már felturbóznia magát, érvénytelen kísérlettel zárt. De ennek (akkor) már nem volt jelentősége. Nem is szomorkodott, hiszen 22 esztendősen megszerezte első felnőtt világbajnoki (bronz)érmét – ami ebben a szakágban ilyen fiatalon nagyon kivételes dolog. Fajdek sorozatban negyedik világbajnoki címét nyerte, a 26 éves Bigot az ezüsttel első felnőtt világversenyes érmét ünnepelhette.

– Nagyon örültem, hogy ahogy terveztük, egy jó dobással tudtam beszállni a versenybe. Ezután megpróbáltam kockáztatni, amiben viszont benne volt a hibázás lehetősége. Kevésen múlott, hogy javítsak. Az utolsó dobásoknál már nagyon fáradt voltam, most is csak szakad rólam a víz – nyilatkozta a verseny után Halász Bence. – Nincs miért szomorkodnom, örülök, hiszen 22 évesen vb-érmes lettem – mondta utalva arra is, hogy egy centivel maradt el az ezüstérmes eredményétől.

Az első magyar dohai érem örömhírével zártuk a szerdai napot, és csütörtökön arra ébredtünk, hogy módosítottak a végeredményen. Ugyanis a lengyel csapat óvást nyújtott be, szerintük Halász Bence első, 78,18 méteres – harmadik helyet jelentő – dobásánál kilépett. A nemzetközi szövetség (IAAF) közleménye szerint a zsűri újranézte a dobást, és igazat adott a lengyeleknek. A – joggal salamoninak nevezhető – döntés értelmében az eredetileg 77,69-dal negyedik Nowicki is bronzérmes lett. Halásztól azonban nem vették el az érmet, mert az indoklás szerint a Dobó SE sportolójának további szereplését befolyásolta az első dobás.

Mindenesetre a visszajátszásokból úgy tűnt, hogy a szombathelyi sportoló jobb lába a dobókör belső pereméhez nyomódik és az nem szabálytalan, csak ha felülről érinti, vagy rálép.

A szokatlan végeredmény férfi kalapácsvetésben: 1. Pawel Fajdek (lengyel) 80,50 méter, 2. Quentin Bigot (francia) 78,19, 3. Halász Bence (magyar) 78,18 és Wojciech Nowicki (lengyel) 77,69, 5. Mykhaylo Kokhan (ukrán) 77,39, 6. Eivind Henriksen (norvég) 77,38, 7. Javier Cienfuegos (spanyol) 76,57, 8. Hleb Dudarau (fehérorosz) 76,00.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában