Rajtol a röplabda-extraliga

2019.10.10. 21:17

Erősödött, de még formálódik a Haladás Leiszt Máté vezette csapata

A hét végén megkezdődik az extraligás női röplabdabajnokság is. A Hungast-Haladás Szombathely az első fordulóban – szombaton 19 órától – az előző szezonban kupagyőztes, bajnoki ezüstérmes Nyíregyháza együttesét fogadja.

Horváth Erika

Balról: Tóth Dániel másodedző, Zoltán Anna, Csóka Lili, Marton Gabriella, Sophie Wallner, Sharanda Pickering, Takács Bernadett, Genesis Miranda, Péteri Vanda, Császár Norina, Cicic Marija, Vacsi Evelin, Staphanie Lojen, Leiszt Máté vezetőedző Fotó: Horváth Krisztina

Sok helyen elhangzott már: minden idők legerősebb magyar női röplabdabajnokságának ígérkezik a 2019/2020-as. – tovább erősítettek a csapatok. A legjobbak között ott van a tavasszal az extraligás tagságát megőrző, hetedik helyen végző Hungast-Haladás is. A szombathelyieknél a szezon zártával minden játékosnak lejárt a szerződése, újra kellett építeni a csapatot. Változott a vezetőedző személye, dr. Mucsi Pétert Leiszt Máté váltotta. A játékoskeret azonban nem teljesen új. Ismét a zöld-fehéreket erősíti a kanadai Stephanie Lojen, a Puerto Ricó-i Genesis Miranda, az osztrák Sophie Wallner, Takács Bernadett, valamint újra kölcsönadta a Békéscsaba a feladó Cicic Mariját. A helyi utánpótlást Csóka Lili, Marton Gabriella és Zoltán Anna jegyzi a csapatban. Az új magyar játékosok: a 41-szeres válogatott center, Vacsi Evelin – aki a csapatkapitányi posztot is megkapta –, Császár Norina, Péteri Vanda és Blázsovits Dorka. A légiósok létszáma eddig a brit Virgin-szigeteki Sharanda

Pickeringgel bővült, de egy külföldi centert várnak még a szombathelyiek.

Az extraligát nyolc csapat alkotja, az alapszakaszban mindegyik háromszor találkozik a többivel. A három kör végeztével az 1–4. helyezettek az elődöntőbe jutnak, az 5–8. helyezettek pedig az NB I. legjobb két csapatával oda-vissza vágós körmérkőzést játszanak az extraligában maradásért – ennek a hatos csoportnak az 5–6. helyezettje esik ki az NB I.-be.

– Nagyon sokat dolgoztunk a mögöttünk hagyott nyolc hétben. Az első egy hónap kemény fizikális fejlesztésről szólt, megpróbáltuk egy szintre hozni a játékosokat. Ezzel együtt technikai képzést is kezdtünk. Labdabiztonság, különböző játékhelyzetek fejlesztése volt az elsődleges, utána kerültek elő különböző játékspecifikus gyakorlatok. Azokban is nagy az előrelépés – sorolta a Debrecenből indult, 31 esztendős Leiszt Máté, aki az előző két szezonban másodedzőként részese volt a Békéscsaba bajnoki címének, illetve bronzérmének, a nyári universiadén pedig a nagyon előkelő negyedik helyig vezette a magyar női válogatottat.

Balról: Tóth Dániel másodedző, Zoltán Anna, Csóka Lili, Marton Gabriella, Sophie Wallner, Sharanda Pickering, Takács Bernadett, Genesis Miranda, Péteri Vanda, Császár Norina, Cicic Marija, Vacsi Evelin, Staphanie Lojen, Leiszt Máté vezetőedző Fotó: Horváth Krisztina

– Kemény és jó felkészülést tudhatunk a hátunk mögött, de még nyilván vannak dolgok, amikben kell fejlődnünk. Abban hiszek, hogy a munka és a játék minősége egy idő után az eredményekben is meg fog mutatkozni. Ezt nem kell siettetni, türelmesek vagyunk. Annál is inkább, mert több új játékosunk van, akiknek be kell épülniük a csapatba. Határozottan jó szellemű ez a társaság, éppen megfelelő karakterek vannak benne, mindenkinek megvan a szerepe. Időközben megérkezett az új másodedzőnk is; Tóth Dániel szintén debreceni, gyerekkori jó barátom, aki még tavaly is röplabdázott az NB II.-ben. Most fejezte be a játékos-pályafutását. Jól tudunk együttműködni, és a lányok is befogadták, megkedvelték. A játékosok már a pályán kívül is kezdenek jó kis közösséggé formálódni. Ez is jelenthet még úgy húsz százalék pluszt a teljesítményben. Úgy gondolom, nagy potenciál van ebben a társaságban, azt szeretném, ha a miénk lenne a bajnokság pozitív meglepetéscsapata.

Visszatért Szombathelyre Cicic Marija, így ismét az övé lesz az első számú feladó szerepköre.

– Sokat gondolkodtam, amikor felvetődött, hogy a Békéscsaba ismét kölcsönadna a Haladásnak. Felsorakoztattam minden érvet pró és kontra, végül igent mondtam. Elsősorban a játéklehetőség miatt, és mert ismerem a várost, a körülményeket, a termet, a csapat jó részét, még az új játékosok közül is néhányat korábbról – mondta a 20 esztendős játékos. – Szerintem ez jobb csapat, mint a tavalyi, és a csapatösszhang is jobb. Jól dolgozunk, jól edzünk, és nagyon remélem, hogy a pályán, az ellenfelek ellen ebben a szezonban is sikeresek tudunk lenni. Egyénileg az a célom, hogy fejlődjek, egyre jobb és jobb legyek. Igyekszem 120 százalékon dolgozni, és remélem, a sok játéklehetőség segít majd abban, hogy magabiztosabbá váljak és amiben csak lehet, fejlődjek.

Szombaton 19 órától hazai pályán – a Haladás Sportkomplexumban – játssza szezonbeli első bajnokiját Leiszt Máté együttese, az előző szezonban kupagyőztes, bajnoki ezüstérmes Nyíregyháza együttesét fogadja.

– Jó kis gárda a Nyíregyháza, amely erősödött is. Nyilván nem mi vagyunk a találkozó esélyesei, de megpróbáljuk azt a játékot rájuk erőltetni, amit gyakoroltunk, amit szeretném, hogy játsszon a csapat – mondta a vezetőedző. – Meglátjuk, mire lesz elég. Nagyon bízom abban, hogy megfelelő mentalitással, harcossággal nehéz perceket tudunk okozni ellenfelünknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában