2023-as budapesti világverseny

2019.11.29. 20:42

Dobó SE-sek a vb-ért

Jelen állás szerint úgy tűnik, az eredeti terveknek megfelelően 2023-ban hazai rendezésű világbajnokságon szállhatnak csatába a magyar atléták.

Horváth Erika

A Szombathelyi Dobó SE-sek performance-a a dobóakadémia atyja, Németh Pál szobránál: mindannyian szeretnék, hogy 2023-ban Budapesten legyen az atlétikai világbajnokság

Fotó: : Dobó SE

Magyarország 2018 decemberében nyerte el a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (WA) a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát – amit nagy örömmel üdvözöltek a sportkedvelők, de legfőképpen persze a magyar atlétatársadalom. A nagy készülődés idén októberben kissé megbicsaklott, miután kérdésessé vált, hogy a Fővárosi Közgyűlés új testülete is támogatja-e a kormányzat a világverseny rendezésével és a sportberuházással (atlétikai, sport- és szabadidős park) kapcsolatos terveit. Nos, a közgyűlés szerdán egyhangúlag úgy döntött, hogy a megfogalmazott öt feltétel megvalósítása esetén támogatja a vb budapesti megrendezését. „Az atlétika győzött” – így reagált a hírre a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ).

Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó volt az első, aki hallatta a hangját a vb-rendezés érdekében, és azonnal csatlakoztak hozzá a többiek, köztük a Dobó SE-sek, élükön az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnal, illetve a vb-bronzérmes Halász Bencével. Klubtársaikkal és edzőikkel, veszprémi, gödöllői, debreceni sporttársaikkal ők is ott voltak szerdán a budapesti városháza előtt többek között „Ugye lesz vb-nk és otthonunk?”, Sport=egészség”, „1984 LA=2023 BP?” feliratú transzparensekkel.

A Szombathelyi Dobó SE-sek performance-a a dobóakadémia atyja, Németh Pál szobránál: mindannyian szeretnék, hogy 2023-ban Budapesten legyen az atlétikai világbajnokság
Fotó: : Dobó SE

 

A szombathelyi dobócsoportot is megnyugtatta a döntés híre? – kérdeztük Németh Zsolt mesteredzőtől, aki egyben a MASZ alelnöke is.

– Szerintem most már rendben lesz minden, nem nagyon tudom elképzelni a visszatáncolást – mondta a Németh Pál Dobóakadémia vezetőedzője. – Nem volt kérdés számunkra, hogy az ügy mellé álljunk. Ez egészen más, mint annak idején a „NOlimpia” volt. Hiszen ez már egy elnyert pályázat, és akkor, egy éve még senki sem ágált a vb ellen. Az atlétákkal szemben nem volt fair, hogy politikai csatározások célkeresztjébe került. A kétperces videón is látható, hogy a „rozsdatemetőből” olyan zöldövezetű, világszínvonalú létesítményt terveztek, ami az öt feltételből négynek megfelel. (Az ötödik az egészségüggyel kapcsolatos, az a politikusok terepe.)

A magyar atlétikának már régóta nagyon nagy szüksége lenne egy központi létesítményre. Élni kell ezzel az alkalommal. Ami a vb-t illeti: 21 éve, 1998-ban a Dobó SE-s Gécsek Tibor Budapesten szerzett Európa-­bajnoki címet. Aki annak az atmoszférának részese volt, az tudja, mit jelenthetne a sportolóinknak egy hazai rendezésű világbajnokság. 2023-ban pályafutásuk csúcsának közelében járhat Halász Bence, Gyurátz Réka, Rába Dániel, Varga Balázs, Pars Krisztián pedig talán ott búcsúzhatna.

Halászék Dél-afrikai edzőtáborban

A Szombathelyi Dobó SE atlétái az átmeneti, könnyített időszak után hétfőn csaptak bele a kemény munkába. A legjobb felnőtt kalapácsvetők közül négyen – Halász Bence, Gyurátz Réka, Rába Dániel és Varga Balázs – egyik edzőjük, Németh Zsolt kíséretében vasárnap dél-afrikai edzőtáborba indulnak. A célállomás az általuk már jól ismert Potchefstroom, ahol 30 Celsius-fok feletti melegben dolgozhatnak december 19-éig. Bár már megkezdte az edzéseket, óvatosságból most még nem tart a csoporttal az olimpiai bajnok Pars Krisztián, aki október elején térdműtéten esett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában