Sakk

2020.02.03. 21:31

Fontos rangadót nyert a Haladás

szombathely Az NB I-es sakkcsapatbajnokság 5. – idei első – fordulójában a Rapport Richárddal asztalhoz ülő Haladás VSE-Infraplan I. szép győzelmet aratott a dobogóért folytatott harcban.

Pum András

Mateusz Bartel (csíkosban) remekül sakkozott

Fotó: Cseh Gábor

Haladás VSE-Infraplan I.– Aquaréna Kőbánya SC 7,5-4,5. – Szombathely, NB I-es sakkcsapatbajnoki mérkőzés.

A mérkőzés előtt negyedik Haladás VSE a harmadik Kőbányával rangadót játszott. A vasiaknál asztalhoz ült a FIDE február eleji világranglista 13. helyén álló Rapport Richárd is. A 23 éves klasszis a szintén olimpikon, a legjobbak ellen is rendre remiző Erdős Viktor ellen játszott. A két nagymester végig kiegyenlített csatát vívott, Rapport irányított, de Erdős jól tartotta a döntetlent. Ami a szombathelyi győzelmeket illeti, a Haladásban ez alkalommal debütáló lengyel olimpikon, egyéni junior Euró­pa-bajnok, a második táblán szereplő Bartel végig jól játszva, esélyeshez méltóan nyert. Az ötödik táblán Babula megnyitás után jó állásba került, ezt végül győzelemig tudta fokozni.

Mateusz Bartel (csíkosban) remekül sakkozott
Fotó: Cseh Gábor

A nyolcas táblán dr. Kovács Gábor korai vezércsere után a végjátékban gyalogelőnybe került és megnyerte a mérkőzést. A 12. táblán versenyző Csonka ifjúsági ellenfele ellen jó megnyitáskezelés után idő- és álláselőnybe került és a végjátékban szépen játszva győzött. A győzelmek mellett a vasiak hét táblán remiztek. Ezek közül a harmadikon Hracek a megnyitás után gyalogelőnybe került, ám ellenfele, Roganovic aktív tisztjeivel lépésismétlésre kényszerítette a vasi sakkozót – döntetlennel zárult a parti. A négyes táblán sakkozó ifj. Héra az exszombathelyi Nagy Gáborral kiélezett csatában végzett döntetlenre. A hetes táblán Ruck Róbert a végletekig, két királyig kijátszott találkozón ért el döntetlent Izsák ellen. Kiss Attila sötét bábukkal játsz­va átvette az irányítást, és amikor ellenfele, Tóth érezte, hogy kezd kicsúszni kezéből a parti, megegyezett Kissel a remiben. Lakos és Havanecz végig óvatosan játszva 30 lépés után remizett.

A szombathelyiek fontos mérkőzést nyertek meg – a vártnál simábban. A Haladás győzelmével megelőzte fővárosi riválisát, már harmadik a táblázaton. Győzött: Bartel, Babula, dr. Kovács, Csonka. Remizett: Rapport, Hracek, ifj. Héra, Ruck R., Kiss A., Borhy, Lakos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában