Haladás

2020.04.23. 15:00

A bronzkovács – Csertői Aurél történelmi tettet vitt véghez Szombathelyen

A Szombathelyi Haladás labdarúgócsapata a 2008/09-es szezonban érte el történetének legjobb eredményét, bronzérmet szerzett – Csertői Aurél irányításával.

Pum András

Örömmámorban úszott 2009 május 31-én Szombathely. Csertői Aurél – és népszerűsége – az egekben. A szurkolók a városháza előtti ünneplésnél a levegőbe dobálták a trénert

Fotó: Szendi Péter

A Szombathelyi Haladás labdarúgócsapatának legeredményesebb edzője kétségkívül Csertői Aurél. A tréner történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy a 2008/09-es idényben bronzérmes lett csapatával – előtte és azóta sem sikerült ilyen eredményt elérnie egyetlen edzőnek sem Szombathelyen. A vasiak Csertői irányításával a 2007/08-as bajnokságban a Felcsútot öt ponttal megelőzve, négy évnyi másodosztályú tagság után jutottak vissza az NB I-be. A többek között Kuttor Attila, Guzmics Richárd, Tóth Péter, Molnár Balázs, Kenesei Krisztián fémjelezte szombathelyi együttes az őszt a negyedik helyen zárta – mindössze négy pont hátrányban a dobogó harmadik fokán álló Vasastól.

Örömmámorban úszott 2009 május 31-én Szombathely. Csertői Aurél – és népszerűsége – az egekben. A szurkolók a városháza előtti ünneplésnél a levegőbe dobálták a trénert
Fotó: Szendi Péter

Tavasszal aztán még egy lapáttal rátettek a zöld-fehérek, végül a harmadik helyen zárták a bajnokságot, így indulhattak az Európa-ligában. Az első körben a kazah Irtis Pavlodar ellen Szombathelyen Kenesei pazar szabadrúgásgóljával 1-0-ra nyertek a vasiak, a visszavágón ugyan 2-1-re kikaptak, de idegenben szerzett góllal továbbjutottak. A második fordulóban a svéd Elfsborg várt a Haladásra. Az első, a Göteborg melletti Borasban lejátszott találkozóra több száz szombathelyi drukker utazott kocsikkal, kisbuszokkal, autóbuszokkal, repülővel. Ám érvényesült a papírforma, a svéd gárda 3-0-ra nyert, így a szombathelyi, 40 fokos hőségben lejátszott gól nélküli visszavágónak már nem volt valódi tétje. A következő szezon rá is ment a kupakalandra, Csertőit 2009 szeptemberében menesztették, helyét Róth Antal foglalta el.

Csertői Aurél Kecskeméten folytatta edzői pályafutását, az alföldieket a bajnokság végén a 10. helyre kormányozta. Aztán 2010 nyarán visszatért a vasi megyeszékhelyre – ám október közepén az eredménytelen szereplés miatt újra távoznia kellett. 2011 tavaszán szülővárosába, Győrbe szerződött, 9. helyen zárt a Rába-partiakkal. Egy évet töltött az ETO-nál, 2012 márciusában felállították a padról. Utána nem egészen egy évet Tatabányán dolgozott, majd 2014 januárjától 2019 májusáig a paksi együttest dirigálta. Sorrendben az 5., a 7., az 5., 7., s a 8. helyen végzett a tolnaiakkal. Tavaly nyáron az NB II-es Gyirmót irányítását vette át, mellyel a 7. helyen végzett. A 2020/21-es bajnokságban pedig jelenleg a 7. a gyirmóti csapat. Csertői megítélése ellentmondásos, nem igazán simulékony, kissé lobbanékony természete mellett azonban vitathatatlan, hogy csapatain látszott a kéznyoma, stílusa – eredményes edző.

Sorozat indul

Írásunk első része egy sorozatnak, amelyben a legutóbbi húsz esztendő Haladás-edzőinek szombathelyi eredményeit, majd az azt követő pályafutását idézzük fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában