Döntés

2020.04.24. 09:00

Vége vagy nincs vége? – A tekeszövetség egyelőre kivár a bajnokságokkal

A Magyar Tekézők Szövetségének elnöksége úgy döntött, amennyiben május 15-éig feloldják a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat, és minden pálya ki tudja nyitni kapuit, folytatódnak a bajnokságok.

Horváth Erika, Pum András

A két vasi csapat már a visszavágót is lejátszotta egymás ellen. Balról a répcelaki Horváth Zoltán gurít, sárgában a szentgotthárdi Düh András

Fotó: Unger Tamás

A koronavírus-járvány miatt szünetelnek tekében a csapat- és egyéni bajnoki küzdelmek is. A Magyar Tekézők Szövetsége (Matesz) március 13-án függesztette fel a bajnokságait. Most újabb döntésekről értesítette a csapatokat – egyelőre lehetséges forgatókönyveket vázolt fel.

Amennyiben május 15-éig a kormány feloldja a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat, és valamennyi pálya ki tudja nyitni kapuit, akkor folytatódnak a különböző osztályú bajnokságok. Ebben az esetben azon csapatok számára, melyeknek nincs pótlandó mérkőzésük, a május ­30–31-i hétvégén folytatódik a bajnokság. Amelyeknek korábbról vannak elmaradt meccseik, már a május 23–24-i hétvégén játszanak. Ha viszont május 15-én még érvényben lesznek a jelenlegi korlátozások, úgy az utolsó lejátszott, március 7-i forduló utáni, azaz a jelenlegi tabella alapján hirdet végeredményt a Matesz.

A szuperliga 1–4. helyezettje lesz jogosult a nemzetközi szövetség NBC-kupáin való indulásra. A Matesz elnöksége a feljutás-kiesés kérdésében a végleges döntése előtt kikéri az egyesületek vezetőinek véleményét, a kérdőívek visszaküldési határideje május 15. A feljutás-kiesés kérdéskörében az alábbi lehetőségek merülnek fel: legyenek kiesők-feljutók, a 2020/21-es szezon a tervezett ütemben valósuljon meg. Avagy: ne legyenek kiesők-feljutók, a 2020/21-es szezon a 2019/20-as, tehát a mostani szezon beosztásai alapján kerüljön újra megrendezésre. A Matesz döntött a magyar kupa, a felnőtt egyéni bajnokságok, az U14–U18 bajnokság és iskolabajnokság kapcsán is. A magyar kupát, az iskolabajnokságot és az U14–U18-as sorozatot befejezettnek nyilvánította, nem hirdetnek eredményt. A felnőtt egyéni bajnokságokat november végére, decemberre halasztotta.

A két vasi csapat már a visszavágót is lejátszotta egymás ellen. Balról a répcelaki Horváth Zoltán gurít, sárgában a szentgotthárdi Düh András
Fotó: Unger Tamás

Ami a nemzetközi eseményeket illeti, a nemzetközi szövetség (WNBA-NBC) úgy véli, hogy a 2020/21-es szezonra áll vissza a teljes rend és a nemzetközi tekeélet. Szeptember 29. és október 3. között rendeznék a csapatkupákat (világkupa, Európa-kupa, NBC-kupa), a nemzeti szövetségek által delegált csapatokkal. A csapatkupák nem jelentenek kvalifikációt a Bajnokok Ligájára, mert új BL nem lesz 2020/21-ben. A válogatottprogramok is módosultak. Májusról november 3–18-ra halasztották a lengyelországi Tarnowo Podgornéban rendezendő egyéni U23-as és felnőtt-világbajnokságot, az U18-as világkupát és az U60-as Európa-bajnokságot. Jövő február 11–14. között kerül sor a németországi Schönebeckben az U23-as és felnőtt egyéni világkupára. Április 3–4-én a szerbiai Apatinban rendezik a Bajnokok Ligája négycsapatos fináléját. Majd május 11–29. között Németországban, Plauenben kerül sor az U14-es csapatvilágkupára, az U18-as és a felnőtt-csapatvilágbajnokságra.

A nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában, a szuperligában két Vas megyei csapat szerepel. A Répcelaki SE a harmadik helyen áll 30 ponttal, két pont a hátránya a Zalaegerszeggel és a Szegeddel szemben. Az újonc Thermalpark-Szentgotthárdi VSE 12 ponttal a hetedik a 12 csapatos mezőnyben. A kiesés tehát egyik első osztályú csapatunkat sem fenyegeti. Annyiban érintheti őket a leendő döntés, hogy eredetileg a következő szezont a szuperligában már csak tízcsapatosra tervezte a szövetség.

– Csak időhúzásnak érzem a szövetség állásfoglalását. Mert 99 százalék, hogy a bajnokság nem tud folytatódni. Elképzelhetetlen, hogy május 30-án zárt térben mérkőzéseket lehessen rendezni – reagált a Matesz elnökségének határozataira Kiss Zsolt, a Répcelaki SE szakvezetője. – A csapatok 72 százalékát lejátszották a mérkőzéseiknek, így biztosan hirdetnek majd eredményt. Igazán jó megoldás nincs a kiesés-feljutás kérdésével kapcsolatban, hiszen nem egyformák a mérkőzésszámok, nem mindegy, hogy kinek milyen erős csapatok elleni találkozói maradnak el. Nem tudhatjuk, hogy pontosan ki hányadik helyen zárna. Ezért a két rossz közül a kevésbé rosszra voksolnék, maradjanak ugyanezek a csapatok a következő szezonra is, ne legyenek feljutók és kiesők.

– Ennek a bajnokságnak a befejezésére már semmi esély – szögezte le Tróbert József, a Thermalpak-Szentgotthárdi VSE vezetője –, az eddigi eredményekkel le kell zárni. Másfél hónapja állunk, ez már majdnem annyi, mint két bajnokság közötti szünet. Két hét edzés után milyen baj­no­ki­kat lehetne játszani? Nekünk az az álláspontunk, hogy ha eredményt és bajnokot hirdetnek, akkor kiesőknek és feljutóknak is kell lenniük. Ha 12 csapatos maradna a következő szezonban is a szuperliga, a nemzetközi kupák, világbajnokság, egyéni országos bajnokság mellett nem lesz könnyű a szövetségnek időpontot találnia mind a 22 őszi fordulóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában