Már a jövőt építgetik

2020.05.12. 07:00

Egyelőre a magyar mag kialakításán dolgoznak a Falcónál

Gráczer György Falco KC kosárcsapatának ügyvezetője ügyvezető értékelte a mögöttünk hagyott, félbeszakadt szezont – és néhány szót már ejtett a jövőről, az igazolásokról is.

Tóth Gábor

Gráczer György kezében a labda – és az irányítás

Fotó: Unger Tamás

-Csodálatos szezont futottunk, függetlenül attól, hogy a koronavírus-járvány miatt idejekorán véget ért a 2019/2020-as szezon, és szövetség végül nem hirdetett végeredményt – fogalmazott Gráczer György, a Falco KC Szombathely NB I-es kosárlabdacsapatnak ügyvezetője a klub hivatalos honlapján megjelent videós interjúban. – Meggyőződésem, hogy ez a csonka bajnokság is a Falco klubtörténelmének aranylapjaira kerül. Mert mind a hazai porondon, mind a nemzetközi színtéren remekül szerepeltünk. Két győztesen megvívott selejtezős párharc után bejutottunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe – ahol bravúrosan helyt álltunk. A bajnokságban pedig címvédőként az első pillanattól az élen álltunk, a 21 forduló alatt csupán háromszor kaptunk ki, listavezetőként ért véget számunkra a szezon. Biztos vagyok benne, hogy ha folytatódott volna a bajnokság, akkor megvédtük volna a bajnoki címünket – és a kupában is jó esélyünk volt az aranyéremre. Olyan meccseket játszottunk, olyan győzelmeket arattunk az Arena Savariában, amelyekkel nagy örömöt okoztunk a szurkolóinknak, a sportág kedvelőinek. Nagy örömünkre az MKOSZ elnöksége a napokban úgy határozott, hogy a következő, a 2020/2010-es szezonban is a Falco képviselheti a magyar kosárlabdát a Bajnokok Ligájában. Bízom benne, hogy a tulajdonos önkormányzat anyagi támogatásával sikerül megfelelni a nevezési követelményeknek.

Gráczer György kezében a labda – és az irányítás
Fotó: Unger Tamás

-A szakmai stábunk folytatja a munkát, hiszen Gasper Okorn vezetőedző és Milos Konakov másodedző élő szerződéssel rendelkezik – tért át a jelenre Gráczer György.

– A játékosok közül De’Quon Lake-nek, Váradi Benedeknek és Filipovity Márkónak van kontraktusa van a 2020/2021-es szezonra – igaz, utóbbi kettő július végéig kiléphet a szerződéséből ha külföldi ajánlatot kap. A két másik magyar válogatottunkkal, Perl Zoltánnal és Benke Szilárddal jó haladnak az egyeztetések. Bízom benne, hogy mindkét játékos marad sárga-fekete mezben. Az első és legfontosabb lépés, hogy a magyar magunk összeálljon. Majd ez után derül ki, hogy milyen típusú, mely poszton bevethető légiósokra lesz szükségünk. Ennek megfelelően a kiszemelt légiósokkal majd júliusban kezdünk egyeztetni. A költségvetésünk stabil, a város mögöttünk áll. De a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák természetesen – mind minden klubot – minket is érintenek. Ezért vélhetően a korábbinál mérsékeltebb anyagi háttérrel futunk majd neki a következő szezonnak. Úgy saccolom, hogy a következő bajnokság október közepén rajtolhat el. Előtte két hónappal el kell kezdeni a felkészülést – a hosszú szünet miatt ezúttal valamivel hosszabb felkészülési időszakkal tervez a szakmai stáb. Képlékeny még a versenykiírás is. Elképzelhető.hogy rövidebb középszakasz vár ránk, de az is, hogy teljes egészében kimarad a középszakasz. Hosszú kosárlabda nélküli időszak vár ránk, de munka van bőven: azért dolgozunk, hogy jövőre is erős legyen a Falco, hogy jövőre is merész célokért küzdhessen a csapat.

Gráczer György arról is beszámolt, hogy a Falco Doktor Péter és Dancsecs András személyében két fiatal játékost is igazolt – igazodva újonnan bevezetett „fiatalszabályhoz”, amely szerint az alapszakaszban az első félidőben végig pályán kell lennie egy 23 évnél fiatalabb magyar játékosnak. A 22 éves, 192 centis, 82 kg-os, egyes-kettes poszton játszó Doktor Péter Körmenden nevelkedett, a 2014/2015-ös szezonban mutatkozott be a felnőtt csapatban, majd a ZTE játékosa lett, az előző három szezont Zalaegerszegen töltötte.

A mögöttünk hagyott csonka szezonban 20 mérkőzésen kapott lehetőséget, 13,9 percet, 2,4 pontot átlagolt. Megfordult az U16-os, az U18-as és az U20-as válogatottban is. A 20 esztendős, 188 centis, 72 kilós, irányító poszton bevethető Dancses András a Falco saját nevelése, a 207/2018-as bajnokságban mutatkozott be a felnőttek között. Majd ösztöndíjjal egy évet az Amerikai Egyesült Államokban tanult és kosarazott. A 2019/2020-as szezonban a másodosztályban élcsapatnak számító Nyíregyháza játékosa volt, 21 meccsen kapott szerepet, 22,4 perc, 9,1 pont került a statisztikai lapjára. Dancsecs András szintén viselte az U16-os, az U18-as és az U20-as válogatott mezét. Mindkét játékos egy évre szóló szerződést írt alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában