Sorozat

2020.05.09. 14:00

Szlovák meló – Hipp szűk egy évet dolgozott a Haladásnál

A 2017/18-as bajnokságot Mészöly Gézával kezdte, Pacsi Bálinttal folytatta, Michal Hipp-pel fejezte be a Haladás NB I-es labdarúgócsapata.

Pum András

Michal Hipp szombathelyi szerepvállalása első idényében sikereket ért el, később elmaradtak a jó eredmények

Fotó: Unger Tamás

Pénteki lapszámunkban az elmúlt húsz év Haladás-edzőit felidéző sorozatunkat Mészöly Gézával fejeztük be. A 2017/18-as bajnokságban hét forduló után menesztett tréner utódlását házon belül oldották meg a vezetők, az Illés Akadémia szakmai igazgatója, Pacsi Bálint ült a kispadra. A jánosházi születésű szakembernek nyolc meccs jutott, egy-egy győzelem és döntetlen, valamint hat vereség volt a mérlege.

Ezt követően 2017. november elején – többek között a korábban Szombathelyen futballozó Branislav Fodrek jó ajánlólevele nyomán – érkezett a korábbi szlovák szövetségi kapitány, Michal Hipp. Egyik segítőjének az egykori szlovák válogatott, volt ferencvárosi futballistát, Pinte Attilát is magával hozta. Habár Balmazújvárosban 1-0-s előnyről 2-1-re kikapott az akkor Szombathelyi-Swietelsky Haladás néven szereplő gárda, a hátralévő őszi három meccset behúzta – de még, hogy! A telt házas stadionavató emlékezetes meccsén Kiss Tamás még emlékezetesebb góljával 2-1-re legyőzte az éllovas FTC-t, majd Felcsúton 3-1-re verte a Puskás Akadémiát.

Michal Hipp szombathelyi szerepvállalása első idényében sikereket ért el, később elmaradtak a jó eredmények
Fotó: Unger Tamás

Az utolsó, 2018-as bajnokin a második helyen álló Videotont 1-0-ra verte a szlovák mester csapata. A zöld-fehérek így elkerültek a kiesőhelyről, a 10. pozícióban várták a tavaszi folytatást. Michal Hipp mögé beálltak a játékosok, egyik kulcs­embere az utolsó meccs után nem véletlenül mondta, hogy „megyünk a mester után”. Hipp munkamániás volt, hiába lakott a pályától egy kőhajításnyira, gyakorlatilag egész napját a stadionban töltötte.

Határozott elképzelései voltak, ha valamit a fejébe vett, attól ritkán lehetett eltántorítani. És bár szinte mindent megértett magyarul, beszélni nem tudott – akart/mert – anyanyelvünkön, így a meccs utáni interjúknál Pinte Attila tolmácsolt. Annak ellenére, hogy tavasszal végig a kiesés ellen küzdött a Haladás, rendre három-négyezren drukkoltak a zöld-fehéreknek. A bennmaradás csak az utolsó fordulóban dőlt el, a Haladás Kiss Tamás találatával 1-0-ra legyőzte a Mezőkövesdet, így 8. helyen végzett, és biztosította helyét az élvonalban. Érdekesség, hogy annyian érdeklődtek a Hipp-csapat iránt, hogy a borsodiak elleni meccs előtt jegyüzér is feltűnt a stadionnál.

A nyári felkészülésnél akadtak kisebb nézeteltérések, Hipp mester a 40 fokos kánikulában is alaposan meghajtotta a játékosokat, hiába szóltak neki, hogy délelőtt kicsit korábban, délután kicsit később kezdődjenek az edzések – fontos a regeneráció is –, a tréner hajthatatlan maradt. Talán nem véletlen, hogy a 2018/19-es bajnokságban egyre kevésbé volt meg az összhang edző és csapata között, a 8. fordulóban elszenvedett 4-1-es kisvárdai vereség után a szlovák edzőnek mennie is kellett. Utolsó helyen állt ekkor a Hali. Hipp menesztése után is kíváncsi volt excsapatára, rendre feltűnt a Rohonci úti lelátón. 2019 januárja óta a kazah válogatott másodedzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában