horgász

2020.06.26. 07:00

Ők fogták a legtöbb halat a hétvégén a Vasi Vizeken-Decathlon Molnári Kupán

Múlt hétvégén zajlott a Vasi ­Vizek legjobb sporthorgásza versenysorozat legutóbbi fordulója, a Vasi Vizeken – Decathlon Molnári Kupa. Szombaton és vasárnap is versenyre készülő pecásokkal telt meg a Püspökmolnári kavicsbányató partja. 

Vas Népe

A hobbi kategória kiemelkedő versenyzői Fotó: VN/Szekeres Balázs

Elsőként a hobbi kategóriában nevezők, másnap a versenyzők mérkőztek meg egymással. Szombat reggel öt ifi és 26 felnőtt horgász erősítette meg az előzetesen leadott regisztrációját. Gerencsér Imre, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének Versenysport Szakbizottsági tagja ismertette a szabályokat, aztán a sorsolás következett, majd elkezdődött a másfél órás felkészülés és a csaliellenőrzés. A verseny előtti tíz percben kezdődhetett az etetés, majd 9.30-kor dudaszóra indult a halfogás. A versenyen egy időben egy botot használhattak a pecások, és legfeljebb egy egyágú horgot lehetett alkalmazni a szereléken. Az úszós és a fenekes módszer is megengedett volt a hobbi kategóriában. A szombati borús, szeles, helyenként esős időben eleinte a halak kapókedve nem volt az igazi. A többség method módszerrel, a tó belsőbb részein próbálkozott horogra csalni egy-egy nagyobb halat. A taktika ezúttal nem bizonyult túl kifizetődőnek, egyre többen álltak át spiccbotos horgászatra, így sikerült is jó néhány kárászt fogni, pár törpeharcsa kíséretében. A verseny lefújását követő mérlegelésnél kiderült: minden szektorban volt egy-egy kiemelkedő teljesítmény. A három szektor első helyezettjeiből alakult ki az összetett végeredmény. A C szektor legjobbja Paukovics Gergely (Ikervári HE) lett, kereken 4000 grammal. Fogása elmaradt másik két szektorgyőztes társáétól, így ezúttal be kellett érnie a bronzéremmel. Második helyen a B jelű csoportban horgászó Bálint Gábor (Körmendi Munkás HE) végzett, 7120 grammos fogással. A verseny abszolút győztese pedig Koltai Máté (Kéthatár-tó HE) lett, aki 8280 grammal mérlegelt.

Az ifik között nagy volt a verseny a legfényesebb éremért, ebben a szoros küzdelemben végül a verseny legfiatalabb indulója, Bors Ivett (Spartacus HE) győzedelmeskedett 1840 grammal. Sánta Dávid (Körmendi Munkás HE) állhatott a képzeletbeli dobogó második fokára 1620 grammal. A harmadik helyen Szabados Rebeka (Spartacus HE) végzett 700 grammal. A legjobb hölgy versenyzőként Fekete Imréné (Fish-Farm SHE) különdíjban részesült.

A hobbi kategória kiemelkedő versenyzői Fotó: VN/Szekeres Balázs

Vasárnap a regisztrált versenyhorgászokon volt a sor, hogy bemutassák tudásuk legjavát. Korábban ezen a tavon versenykörülmények között még nem találkoztak a résztvevők, így izgalmasnak ígérkezett a nap. A versenykiírás értelmében itt kizárólag úszós módszerrel lehetett horgászni. A csaliellenőrzés során szabálytalanságra ezúttal sem volt példa, mindenki sportszerűen betartotta a vonatkozó limiteket. Az etetést ­követően elkezdődhetett a négyórás verseny. Az időjárás most sem a szebbik arcát mutatta, a versenyzőknek hol a nagy széllel, hol a szemerkélő esővel gyűlt meg a bajuk. A vasárnapi verseny forgatókönyve kicsit hasonló volt a szombatiéhoz.

Kezdetben rakós, majd, miután ez nem hozta a várt eredményt, match bottal, végül spicc bottal küzdöttek a helyezéseket jelentő dekákért. Végül néhány ponty mellett bőven kerültek a szákokba kárászok is. Az északi oldalon a nagyobb szélben nehezebb volt megfogni a halakat. Ettől függetlenül eléggé kiegyenlített volt a mezőny. A két szektor 2-esből Borsos Tamás (Spartacus HE) lehetett nap végén talán kicsit csalódott, mivel a 4080 grammos fogása nem lett elegendő az éremhez, így 4. helyen zárt. A harmadik helyhez 5 kiló feletti fogásra volt szükség, amely Sipos Dánielnek (Körmendi Munkás HE) össze is jött, az ő nyakába került a bronz. A nap két legjobb horgásza között kicsivel több, mint 300 gramm döntött mindösszesen. Vámos Attila (Spartacus HE) lett a második 6820 grammal, míg az előző héten a Karát Kupán második helyen végző Horváth Zsoltnak (Szentgotthárdi HE) most sikerült megszereznie az első helyezést.

A kupák, oklevelek mellett ajándékutalványok is gazdára találtak a verseny főszponzora, a Decathlon szombathelyi áruháza felajánlásából. A díjakat a verseny főszervezője, Gerencsér Imre, valamint Puskás Norbert, a Vas Megyei Horgász Szövetség ügyvezető elnöke adta át. A versenysorozat most egy kis nyári pihenőre vonul, legközelebb szeptember 6-án a Vasi Vizeken – Abért-tó Kupán találkoznak a pecások.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában