Zöld út a világkupának

2020.09.30. 07:00

Tizenöt ország válogatott tornászai az Arena Savariában

Március óta először rendeznek népesebb nemzetközi versenyt a világon a tornasportban – péntektől vasárnapig az Arena Savaria lesz a Hun­Challenge tornavilágkupa házigazdája.

Horváth Erika

A sajtótájékoztatón balról Berki Krisztián, dr. Magyar Zoltán, Tóth Kálmán, Altorjai Sándor, Kalmár Melinda

Fotó: Unger Tamás

A Magyar Tornaszövetség (Matsz) elnöke, a lólengés kétszeres olimpiai bajnoka, dr. Magyar Zoltán a keddi sajtótájékoztatón csodának minősítette, hogy Magyarországon, Szombathelyen sikerült megteremteni a lehetőséget arra, hogy nyolc hónapnyi kényszerszünet után újra nemzetközi mezőnyben mutathassák be gyakorlataikat a tornászok. Az edzők és versenyzők mindent megtettek, hogy sokáig a termeket és versenyszereket is nélkülözve szinten tartsák magukat. Az utóbbi három évben négy műtéten is átesett, most még a gyógytorna és erősítés fázisában lévő olimpiai bajnok, Berki Krisztián megerősítette, hogy az idei, koronavírus-járvánnyal terhelt, kaotikus évben milyen nehéz volt fenntartani a versenyzők motivációját célok, versenyek nélkül. Altorjai Sándor főtitkár szerint ebben a helyzetben nem lehet érmeket, helyezéseket célul kitűzni. Az a legfontosabb, hogy mindenki be tudja mutatni a gyakorlatait, és sérülés nélkül, egészségesen is zárja a hét végi versenyt.

A házigazdák nevében Tóth Kálmán, a szombathelyi önkormányzat sportbizottságának elnöke azt idézte fel, hogy hosszú évek óta tart a város és a torna közötti „házasság”. Egyrészt a Rácz Gábor és Vizer Erzsébet által felépített helyi egyesület révén – amelynek a Magyar Tornaszövetség segítségével önálló terme is van, másrészt a város 14 éve ad otthont a szövetség nagy nemzetközi rendezvényeinek.

Az idei már a hatodik világkupaverseny, amelyet Szombathelyen rendeznek. A helyi szervező Pannonsport Kft.-nek óriási a gyakorlata, de a járvány miatt az eddigiekhez képest merőben más kihívásoknak is meg kellett felelni – tudtuk meg Kalmár Melinda ügyvezető igazgatótól.

A sajtótájékoztatón balról Berki Krisztián, dr. Magyar Zoltán, Tóth Kálmán, Altorjai Sándor, Kalmár Melinda Fotó: Unger Tamás

Az október 2–4. között rendezendő világkupára eredetileg 27 ország jelezte részvételét, de a járvány okozta – nemegyszer utazási – nehézségek miatt jó néhány visszakozott. A jelen állás szerint 15 nemzet sportolói vesznek részt a viadalon. Név szerinti meghívókkal érkeznek, az indulás feltétele, hogy ők és kísérőik is két-két negatív teszttel rendelkezzenek. Mindenkit a Pannonsport munkatársai fogadnak a határátkelőknél. Úgy döntöttek, hogy nézők előtt rendezik meg a 28 ezer svájci frank összdíjazású viadalt, de a járványügyi előírásoknak megfelelően naponta 500 főnél többen nem tartózkodhatnak az Arena Savaria lelátóján. A pénteki kvalifikációt ingyenesen lehet megtekinteni, szombaton és vasárnap a jegypénztárak egy órával a verseny előtt nyitnak. Maszkhasználat a nézőknek is kötelező, lesz lázmérés, kézfertőtlenítés, távolságot kell tartani, és a kijelölt útvonalakon közlekedni. A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) és a Matsz sajtócsapatán kívül más média képviselői nem tartózkodhatnak a versenytérben, csak a nézőtéren. Viszont a világkupa mindhárom versenynapjáról élő közvetítés lesz a www.matsz.hu honlapon.

Lesz mit nyomon követni, hiszen szombathelyi tornász is színre lép a világkupaversenyen. Két év – sérüléssel, műtétekkel és szövődményekkel tarkított – kényszerszünet után itt tér vissza a Delfin SI SE ugrásban 2017-ben Eb-bronzot, 2018-ban pedig Európa-bajnoki címet szerző tornásza, Dévai Boglárka. A magyar színeket egyébként öt férfi (Kardos Botond, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid, Kállai Zoltán, Mészáros Krisztofer), valamint négy női válogatott tornász (Dévai Boglárka, Kovács Zsófia, Makra Noémi, Székely Zója) képviseli.

A HunChallenge tornavilágkupa programja. Október 2., péntek, 10.00–13.40: női kvalifikációs versenyek. 15.30–19.30: férfi kvalifikációs versenyek. Október 3., szombat, 15.00–17.45: szerenkénti döntők (férfi talaj, lólengés, gyűrű, női ugrás, felemás korlát). Október 4., vasárnap, 15.00–17.45: szerenkénti döntők (férfi ugrás, korlát, nyújtó, női gerenda, talaj).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában