Labdarúgás

2020.10.08. 11:30

Bulgária az ellenfél – Király Gábort kérdeztük az esélyekről

Labdarúgó Euró­pa-bajnoki pótselejtező-­mérkőzésen csütörtökön 20.45-kor (M4 Sport) a magyar válogatott Bulgária ellen lép pályára.

Pum András

Hangya Szilveszter és társai nagy elánnal készülnek az összecsapásra

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Két meccsre van a Marco Rossi vezette magyar válogatott a jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnoki részvételtől. Amennyiben Szalaiék győznek Bulgáriában, majd novemberben a Puskás Arénában legyűrik az Izland–Románia párharc továbbjutóját, készülhetnek a kontinensvia­dalra. A magyar válogatott kapcsán jó hír, hogy hosszú sérülése után Willi Orbán már bevethető, és akár pályára léphet a honosított fehérvári védő-középpályás, Loic Nego is.

Rossz hír, hogy mivel az osztrák RB Salzburgot a vírus miatt karantén alá helyezték, Szoboszlai Dominik kihagyja a meccset. A magyar válogatott szerda délután repült el Szófiába, ahol este edzett is egyet. A bolgároknál is akadnak gondok, két kezdőjátékosuk – Zanev (CSZKA Szófia), Goranov (Charleroi) – korábbi koronavírus-fertőzése miatt nem szerepelhet. És sérülése miatt hiányzik az olasz Speziában szereplő gólveszélyes támadó, Andrej Galabinov is.

Hangya Szilveszter és társai nagy elánnal készülnek az összecsapásra
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Mai ellenfelünk legtöbbre taksált játékosa az olasz Cagliariban futballozó Kiril Deszpodov, aki ugyan még csak egy válogatott meccsen szerepelt, mégis nagy reményeket fűznek hozzá. A keret egyik legjobb formában lévő játékosa mégis a 2019 tavaszán a Haladásban futballozó Galin Ivanov. A CSZKA Szófiát erősítő támadó az ősszel tíz tétmérkőzésen négy gólnál és egy gólpassznál jár.

A mostani bolgár válogatott azonban fényévekre van a korábbi, például Berbatov fémjelezte együttestől. A balkáni gárda az elmúlt két évben lejátszott 16 találkozójából egyszer győzött, hatszor döntetlent játszott és kilencszer kikapott. A mérkőzést a lengyel Szymon Marciniak vezeti.

Király Gábor bízik a magyar együttesben
Fotó: Unger Tamás

Egy interjúban Hriszto Sztoicskov, a bolgárok legendás, korábbi 83-szoros válogatott, a Barcelonát is erősítő futballistája azt nyilatkozta, hogy a mostani magyar játékosok közül ugyan senkit sem ismer, de a régebbiek közül két névre emlékszik: Détári Lajoséra és Király Gáboréra.

– Összesen kétszer védtem Bulgária ellen, de Sztoicskov ellen egyszer sem álltam a kapuban – mondta a 108-szoros válogatott, a Haladásból tavaly nyáron visszavonult Király Gábor, akinek megvan az a tulajdonsága, hogy képes hosszú évekre, évtizedekre visszamenőleg a meccseire visszaemlékezni. – A második találkozón viszont ott volt, igaz, nem a gyepen, mert akkoriban ő volt a bolgár válogatott szövetségi kapitánya.

– A bolgárokkal mindig szoros mérkőzéseket vívtunk, ezúttal is kiegyenlített találkozót várok – folytatta Király Gábor. – Korábban remek játékosaik voltak, a Sztiljian Petrov, Dimitar Berbatov, Martin Petrov által fémjelzett trió együtt nagyon erős volt. A mostani csapat is masszív, jó erőt képviselő, kellemetlen, de nem verhetetlen ellenfél. Volt haladásos csapattársam, Galin Ivanov is remek futballista, de mindenkire oda kell figyelni. Nagyjából mindig egy szinten volt a magyar és a bolgár válogatott – ezúttal is így van.

Nagyon nehéz meccs lesz, de nagyon bízom a győzelemben és a továbbjutásban. Elsősorban csapatként kell kiemelkedőt nyújtanunk, úgy lehet valós esélyünk a sikerre. Sajnálom, hogy Szoboszlai Dominik nem lehet ott Szófiában, hiszen megszokta a válogatott légkörét, a közeget és alaposan kiveszi a részét a játékból – ezt láthattuk a törökországi Nemzetek Ligája-mérkőzésen, ahol remek szabadrúgásgólt szerzett. Természetesen hiányozni fog, de biztos vagyok abban, hogy Marco Rossi a létező legjobb tizenegyet küldi majd pályára. És ki tudja, lehet, hogy lesz olyan játékos, mint anno Norvégiában Kleinheisler László volt, aki szinte a semmiből érkezvén a meccs meglepetésemberévé válik. A járvány miatt a legtöbb országban nézők nélkül rendeztek meccseket, ehhez már hozzászoktak a labdarúgók. Nyilván most, hogy visszatérhet a szurkolók egy része, valamennyire előnyt jelent a hazai válogatottnak. De a mi játékosaink vannak annyira profik, hogy ezt kizárják és csak a meccsre koncentráljanak. Én is nagyon szurkolok majd a válogatottnak, az sem baj, ha nem szép futballal, de jussunk tovább –ez a legfontosabb, semmi más nem számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában