Koronavírus

2020.11.08. 21:37

Félbeszakították az idei kamionos Eb-t – Kiss Norbertet kérdeztük a helyzetről

A koronavírus-járvány miatt törölték a gyorsasági kamion Európa-bajnokság utolsó, Olaszországba tervezett hétvégéjét – sőt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) eredményhirdetés nélkül félbe is szakította a 2020-as idényt. Így hiába vezette a pontversenyt Kiss Norbert.

Tóth Gábor

Fotó: VN/kissnorbi.com

A FIA kamionos Európa-bajnokság 2020-as szezonját eredetileg nyolc versenyhétvégével írták ki – Csehországban, Belgiumban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Magyarországon és Olaszországban is körözött volna a mezőny. De a koronavírus-járvány átírta a forgatókönyvet, a cseh, a magyar és az olasz verseny maradt benne a programban.

Végül csupán két versenyhétvégét rendeztek – Most pályáján és a Hungaroringen –, a Révész Truck Racing Team pedig mindkettőn remekül teljesített. A kétszeres Eb-győztes szombathelyi pilóta, Kiss Norbert a hét futamból négyet megnyert, a bajnokság összetett pontversenyének élén várta a sorozat folytatását, a november 14–15-ére kiírt olasz versenyhétvégét. Ám kiderült, a koronavírus-járvány terjedése miatt Misanóban nem lehet megrendezni a futamokat. A nemzetközi szövetség illetékesei pedig úgy döntöttek, hogy lezárják a szezont, 2020-ban nem hirdetnek bajnokot.

– Az a két versenyhétvégén is kiderült, hogy mi vagyunk a leggyorsabbak a mezőnyben – fogalmazott a Révész Truck Race Team szombathelyi pilótája, Kiss Norbert. – Külön emlékezetes volt a hungaroringi verseny, melyet a Sport TV képernyője előtt több tízezren kísértek figyelemmel. A szurkolóinktól rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, amit nagyon köszönünk. Csalódott vagyok, hogy így ért véget az idény, mert január óta rengeteget dolgoztunk a csapattal, és nem csak komoly anyagi befektetéssel járt, hogy versenyképes autót építsünk, hanem sok áldozattal a csapattagok részéről is. Boldogok voltunk, hogy ennek volt eredménye, mert már az első futamokon gyorsak voltunk. Köszönöm a csapat minden tagjának, hogy ilyen jó munkát végzett, Révész Bálintnak pedig, hogy egy ilyen nehéz évben kiállt a projekt mellett, hitt bennünk, és lehetőséget adott arra, hogy elindulhassunk. Ennek tükrében nagyon sajnálom, hogy nem hirdetnek végeredményt, mert jó úton jártunk a bajnoki címek felé mind a csapatok között, mind egyéniben – zárta szavait Kiss Norbert.

Az FIA közleményben tudatta a csapatokkal a döntést, kiemelve, hogy köszönet jár mindenkinek, aki ilyen nehéz körülmények között is vállalta az indulást. Bíznak abban, hogy 2021-ben az összes versenyhétvégét megrendezhetik – és már elkezdődött a versenynaptár összeállítása.

Az összetett pontverseny állása (7 futam): 1. Kiss Norbert Kiss (MAN/Révész Truck Race Team) 92 pont, 2. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 86, 3. Jochen Hahn (német, Iveco) 72.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában