Spartan Race: a legjobbak között

2020.12.03. 07:00

Szép eredményeket ért el a SZoESE két extrém futója, Purgai Evelyn és Kívés Bendegúz

Purgai Evelyn és Kívés Bendegúz kiemelkedően szerepelt az extrém terepfutás (Spartan Race, OCR) idei versenyszezonjában – a Szombathelyi Egyetemi SE két atlétája összesen 15 győzelmet aratott, valamennyit az elit, illetve az abszolút kategóriában.

Tóth Gábor

Kívés Bendegúz és Purgai Evelyn – mindketten a sportág szűk élmezőnyébe tartoznak

Fotó: VN/SZoESE

Purgai Evelyn a Titan’s of Hungary, illetve a SZoESE színeit képviselve állt rajthoz, összesen 14 alkalommal az idén. A szezont a napokban, a Veszprémben rendezett Spartan Race viadalon zárta – megnyerte az elit sprint futamot (5+ km), a szuper elit futamon (10+ km) pedig bronzérmes lett.

– A sprint távon dobogóra esélyesként indultam, a rajt után rögtön élre álltam, nyomtam a tempót, amennyire csak bírtam – elevenítette fel a versenyt Purgai Evelyn. – Két akadálynál vétettem, de addigra már jelentős volt az előnyöm, nem előzött meg senki. Boldog voltam, nagy győzelmet arattam. A hosszabb távon is bátran kezdtem, de a sok, általam ismeretlen csúszós akadályon rengeteget hibáztam. Erős futóteljesítményemnek köszönhetően azonban mindig visszazárkóztam az élbolyba, végül két másodperccel lemaradva a másodiktól bronzérmes lettem.

Evelyn győzött még az idén a Winter Trail Sprinten Budapesten (14+ km), Németbányán a Bakonyrunon (15+ km), a soproni Pajzs Akadályfutáson (12+ km), Celldömölkön a Vulkan Run­on (12+ km) – ami az OCR Európa-bajnokság kvalifikációs versenye is volt –, Mosonmagyaróváron a Greiner Cross Challengen (futás+kenu vegyespáros), Cseszneken a Pannonhajszán (15+ km), valamint Nyíregyházán az OCR Extreme Trailen.

Kívés Bendegúz és Purgai Evelyn – mindketten a sportág szűk élmezőnyébe tartoznak
Fotó: VN/SZoESE

Ezüstérmes lett a felsőcsatári Pinka Extrémen (10 km) és a kőszegi História Futáson (9 km). Továbbá bronzéremmel zárta a Spartan Sprint Elitet Orfűn (5+ km) és 13. lett a szlovákiai Pezinokban Spartan Sprintben. Bár a Magyar Atlétikai Szövetség atlétikai csapatbajnokságán a 3000 m akadályfutásban nem került dobogóra, pontszerző, 10. helyével segítette a SZoESE csapatát. Érdekesség, hogy a Vulkán Runt és a História Futást egy hétvégén rendezték.

– Már elkezdtem a felkészülést a következő idényre, a célkeresztben a Spartan Race extrém akadályfutó versenyek lesznek – jelezte Purgai Evelyn. – Szeretném jelentősen javítani az akadályokon nyújtott teljesítményemet, és a futásomat is hatékonyabbá akarom tenni. A sport mellett dolgozom és végzem a rekreáció szakot az ELTE SEK-en.

Kívés Bendegúznak (SZoESE) is a veszprémi Spartan Race volt a szezonzáró. A katonai akadályokkal tarkított honor sprint elit kategória (6,5 km, 15 m szintkülönbség) mezőnyében negyedik lett, míg a honor szuper elit (11,7 km, 250 m szintkülönbség) kategóriában másodikként végzett.

– Tökéletesen felkészült állapotban érkeztem a veszprémi versenyre – árulta el Kívés Bendegúz. – A rövidebb távon a rajt után ötös élbolyban haladtunk, aki hibázott az akadályokon, az lemaradt. A befejező szakaszra sikerült némi előnyre szert tennem. Sajnos a dárdadobást elhibáztam, és amíg a büntetőfeladatokat csináltam, hárman is elfutottak mellettem, negyedik lettem. A hosszabb távon nagyon korán, reggel hét órakor kezdtünk, vizes, csúszós volt minden akadály. Fűtött a bizonyítási vágy az előző nap miatt – nagy küzdelemben lettem második.

Kívés Bendegúz egyébként a 2020-as évre nagyon komoly tervekkel készült. Többek között saját pályát épített csapattársával, Major Gáborral, és rengeteg alapozó munkát végzett el – de például beszerzett a versenyeken használatos szabványos dárdákat is. A hazai erőpróbák mellett versenyzett többek között Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban. Remek eredményeket ért el, Spartan Race-ben és OCR-ben egyaránt érvényes kvalifikációval rendelkezik mind a világbajnokságra, mind az Európa-bajnokságra – de a koronavírus-járvány miatt sem a vb-ket, sem az Eb-ket nem rendezik meg az idén.

A Spartan Race közép-európai bajnokság összetett elit mezőnyében a 8. helyen végzett. Az OCR-ben országos bajnokságot nyert rövid- és hosszútávon, mindkétszer hibátlan teljesítménnyel, akárcsak a Vulkan Runt Celldömölkön (Cellben még tagja volt a bronzérmes csapatnak is). Utcai futóversenyeken győzött a Szigliget Félmaratonon, a História Futáson és második lett a Badacsony Hegyifutáson – utóbbi versenyen csapatban harmadikként zárt. Címvédőként nyert csapatban Mosonmagyaróváron a Szigetköz Cross Challengen, ami közös 6 km akadályfutást és 4 km kenuzást jelent.

– A vb- és Eb-kvalifikációim szerencsére érvényesek 2021-re is – mondta Kívés Bendegúz. – Most pihenek, feltöltődök, hosszú, fárasztó, de szerencsére sikeres szezon van mögöttem. Nagy energiákat fordítok a munkámra, szabadidőmben pedig új hobbimnak hódolok: lovagolok.

– A két versenyzőben közös, hogy atlétikában mindketten voltak korosztályos válogatottak, nyertek jó néhány magyar bajnoki érmet – mondta Kívés István, a SZoESE edzője. – Többek között erre az alapra támaszkodva jutottak el ilyen irigylésre méltó eredményekig. Közös a fantasztikus munkabírásuk is – ráadásul mindketten munka mellett érik el sikereiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában