Nem kételkednek, készülnek

2021.01.21. 17:30

Vasi sportolók, edzők véleménye a tokiói olimpia megrendezéséről

Naponta kelnek szárnyra egymásnak ellentmondó vélemények a világ top sportvezetőitől, versenyszervezőktől is, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói olimpiát, illetve paralimpiát meg tudják-e, meg lehet-e idén nyáron rendezni. A sportolók és edzőik nem kételked(het)nek – teljes gőzzel készülnek.

Horváth Erika

Dobo Se téli dobóbajnokság, 20210116, Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás Gyurátz Réka Németh Zsolt

Fotó: Unger Tamás

– Mi az, ami az olimpia ellen szól? – kérdezett vissza Németh Zsolt atlétika-mesteredző, a Dobó SE vezetőedzője. Kalapácsvetőik közül Halász Bence és Gyurátz Réka már rég megdobta az olimpiai kvalifikációs szintet, Pars Krisztián ugyan még nem, de a világranglistás helyezésével is jó esélye van a kvótára. Harminckét fős mezőny lesz az olimpián a dobószámokban, London olimpiai bajnoka jelenleg a 26. a ranglistán. Sőt, még a 22 éves Rába Dánielnek is lehet sansza (37.) Természetesen az egyesületnél Tokió van a fókuszban. – Nézzünk körül a világban! Mindenhol mennek a bajnokságok, nem csak nálunk. Amerikában ott az NBA, az NHL, Európában jövő héten kezdődik a labdarúgó Bajnokok Ligája, Egyiptomban kézilabda-világbajnokság van, női vízilabdázóink éppen olimpiai selejtezőt játszanak…Ha most állna a világ sportja, kételkedhetnénk, de pont, hogy nem.

A japán miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy eltökélten készülnek, az olimpia megrendezése a koronavírus feletti győzelem bizonyítéka lehet. Megvan hozzá a protokolljuk, februárban kezdik a tömeges oltást. Az pedig, hogy az olimpiai résztvevők is oltást kapjanak, nem új keletű dolog. A 2016-os riói olimpia idején például a Zika-vírus jelentett fenyegetést. A riói olimpiai faluba csak az mehetett be, aki négy kötelező oltáson átesett. Ha a sportolók közül bárkinek is eszébe jutna, hogy most talán feleslegesen edz, akkor azt tanácsolom, hogy hagyja az egészet. Mert csakis azoknak lehet esélye kijutni, illetve jól szerepelni, akik maximálisan felkészültek. Legfeljebb azon lehet, kell gondolkodni, hogy egy adott, nehezített helyzetből hogyan lehet a legjobbat kihozni. A hídon akkor kell átmenni, ha odaérünk – csak akkor kell a lesz vagy nem lesz olimpia kérdésével foglalkoznunk, ha hivatalosan bejelentik, hogy elmarad.

A vb- és Eb-bronzérmes kalapácsvető Halász Bencének átmenetileg nem a dobópálya a főhadiszállása. Két hete esett át egy kisebb térdműtéten – hogy a felépülése után zavartalanul készülhessen tovább élete első olimpiájára a felnőttek között.

– Köszönöm, nagyon jól vagyok, már harmadik napja gyógytornászom, sétálgatok, persze az orvosi előírásnak megfelelően nagyon óvatosan mozgok. Kedden a varratszedés is megvolt, szóval gyógyulok. Igaz, hogy egy hónap így kimarad a felkészülésemből, de sok év után végre úgy edzhetek majd, hogy nem fáj semmi. Ez sokat, többet jelent. Azon pedig, hogy lesz-e vagy nem idén olimpia, nem szabad agyalni. Menni kell előre, csinálni, készülni.

– Száz százalékig biztos vagyok abban, hogy meg fogják rendezni idén az olimpiát, illetve előtte a kvalifikációs versenyeket is – szögezte le Veréb István, a Haladás VSE birkózó-szakosztályának vezetője. – Biztosan nem lesz könnyű, lehet, hogy valamiféle módosításokkal, de nem kételkedhetünk benne, hogy lesz olimpia. Azok mögött a sportolók mögött, akik olimpián akarnak szerepelni, húsz, az idősebbek mögött akár harminc évnyi kemény napi edzésmunka van, míg életüknek ehhez a mérföldkövéhez elérhetnek. Nincs helye a találgatásnak.

Ligeti Dániel Törökországba ment, hogy hatékonyabban edzhessen Fotó: Cseh Gábor

Nem kételkedik a Veréb műhely kétszeres szabadfogású olimpikonja, Ligeti Dániel sem. Mivel harmadszor is szeretne olimpián indulni, gőzerővel készül a márciusi, budapesti kvalifikációs viadalra. És mert itthon nincs olyan edzőpartner, akivel fejlődhetne, tegnap Törökországba utazott.

– Bánkuti Zsolttal, a válogatott egyik edzőjével megyek Ankarába, ahol többek között a törökök nehézsúlyú olimpiai bajnokával, Taha Akgüllel is készülhetek. Igen hasznosnak ígérkezik ez a tíznapos edzőtábor, nagyon várom. Amúgy száztíz százalékig biztos vagyok abban, hogy megrendezik a tokiói olimpiát – legfeljebb nézők nélkül, vagy kevesebb nézővel –, a gondolat szikrája sincs bennem, hogy elmaradhat. És abban is biztos vagyok, hogy márciusban Budapesten kvótát lehet szerezni. Én készülök.

Kiemelt képünkön: Ha vacognak is a hidegtől, a munka nem állhat meg. Németh Zsolt mesteredző és a már olimpiai kvótás kalapácsvető Gyurátz Réka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában