Jeges rekordok

2021.03.12. 07:00

Német edzőtáborban a vasi korcsolyázók

Nagyszerű eredményekkel tértek haza a németországi fedett pályás edzőtáborból a Savaria Speedskating Team-Szombathelyi Sportiskola korcsolyázói.

Tóth Gábor

Fotó: VN/Savaria ST-Szombathelyi SI

Remekül sikerült edzőtáborban töltötték az elmúlt időszakot a Savaria Speedskating Team-Szombathelyi Sportiskola korosztályos versenyzői. Mercs Abigél egy hónapig, Sipos János, Szélinger Benjamin és Bödei Bálint pedig két hétig edzőtáborozhatott Németországban – a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség támogatásával. A szintén a szombathelyi egyesület színeit képviselő Bejczi Botond a felnőtt magyar válogatott tagjaként edzőtáborozott szintén Inzellben – Nagy Konrád és Ivanie Blondin társaságában, Szölösi Szabolcs szövetségi edző irányítása mellett. Rajtuk kívül tatabányai, szegedi és budapesti korcsolyások vehettek részt a fedett pályás edzéseken. A foglalkozások irányításában, levezénylésében a Savaria Speedskating Team vezetőedzője, Tóth Attila is segédkezett – többek között Hunyady Emese olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó és az elismert svájci szakember, Timo Jaervinen mellett.

A magyar különítmény hétvégente versenyeken vett részt – így a sportolók élesben, nemzetközi mezőnyben tesztelhették felkészültségüket. A Savaria Speedskating Team-Szombathelyi Sport­iskola korcsolyázói ragyogóan helytálltak. Szélinger Benjamin minden távján (500 m, 1000 m, 1500 m) egyéni csúcsot korcsolyázott, csakúgy mint Sipos János, aki 500 m-en a juniorvilágkupa-szintet is teljesítette. Kiemelkedett Bödei Bálint és Mercs Abigél teljesítménye. Bálint minden távján (500 m, 1000 m, 1500 m) egyéni csúcsot döntött és világkupaszintet korcsolyázott – már csak nagyon kevés hiányzik a világbajnoki kvalifikációhoz. Abigél szintén minden távján (1000 m, 1500 m, 3000 m) megdöntötte az egyéni rekordját, továbbá világkupa- és világbajnoki szinteket korcsolyázott – valamint 1500 méteren új országos korosztályos (junior) rekordot döntött. Pályafutása során először állt rajthoz tömegrajtos versenyen, ahol szintén nagyszerűen teljesített, győzött. Továbbá jogot szerzett a junior-világbajnokságon való részvételre. Valamint időeredménye alapján 1500 és 3000 m-en idén a világ húsz legjobbja között van. A korábbi juniorvilágkupagyőztes Bejczi Botond is remekül korcsolyázott, 500 és 1500 méteren is egyéni csúcsot döntött. Az 1500-as és 3000-es ideje – akárcsak klubtársának, Abi­gélnek – a világ húsz legjobbja között van idén. Ráadásul 1500 méteren felnőttvilágbajnoki szintet korizott.

– Nem akármilyen teljesítmény, amit Abigél letett az asztalra a németországi edzőtáborban – fogalmazott edzője, Tóth Attila. – És mindezt úgy érte el, hogy egész évben száraz edzések jutottak neki, csak az utolsó két hónapban léphetett jégre – mellette pedig folyamatosan készül az előtte álló érettségire. Eddig kitűnő tanulmányi eredményeit nem szeretné lerontani, és amíg mások két edzés között pihentek, addig ő digitális oktatáson vett részt. Mindenki elé csak követendő példaként tudom állítani – legyen szó edzésről vagy tanulásról. Sportolóink eredményei bizakodásra adnak okot, de a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt bizonytalan a versenynaptár, nem tudjuk, hogy mikor, hol lesznek a nemzetközi erőpróbák. Egyébként Németországban a versenyeken és az edzéseken is csak két negatív teszt után vehettek részt sportolóink.

Kiemelt képünkön: Mercs Abigél kirobbanó formában van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában