Szombaton kezdődik

2021.04.03. 07:00

Eb-re indulnak a súlyemelők – Boros Viktória és Gyürüs Barbara a Haladást is képviseli Moszkvában

Szombaton megkezdődik a súlyemelők moszkvai Európa-bajnoksága. A magyar csapatban két Haladás VSE-versenyző kapott helyet: Boros Viktória a 87, Gyürüs Barbara a +87 kilogrammos súlycsoportban indul.

Horváth Erika

20210402 súlyemelők, Gyűrűs Barbara, Márkus Erzsébat, Boros Viktória, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Tavaly világversenyek nélkül maradtak a súlyemelők. A felnőttek Európa-bajnokságát eredetileg 2020 áprilisában rendezték volna Moszkvában, aztán a pandémia miatt előbb júniusra, majd novemberre halasztották, végül meg sem rendezték. (De elmaradt a ju­nio­rok világ- és Európa-bajnoksága is.) Az orosz házigazdák úgy döntöttek, hogy miután 40 ország sportági szövetsége megerősítette, hogy indítja emelőit Moszkvában, április 3. és 11. között megrendezi a kontinensviadalt – annál is inkább, mert ez egyike a tokiói olimpia előtti kvalifikációs pontszerző versenyeknek. A tíz férfi súlycsoportban összesen 182-en, a tíz nőiben 179-en neveztek. Magyarország hét női és két férfi versenyzőt indít. Ketten – Boros Viktória és Gyürüs Barbara – a Haladás VSE sportolói. Az Eb-re elkíséri őket edzőjük, Márkus Erzsébet is.

– Az Európa-bajnokság finisében, szombaton lépnek csak dobogóra a lányok, így mi a második ütemben, csütörtökön utazunk el Moszkvába – mondta Márkus Erzsébet. – Sajnos Polgár Mirjam most nem tarthat velünk; tavaly áprilisban ő is a válogatott tagja lett volna, de most a csapatba kerülésért megelőzte egy hazai rivális. Gyakorlatilag egy éven belül négyszer kellett nekifutnunk az Eb-felkészülésnek. A mostanin kisebb bajoktól eltekintve minden rendben volt. A jelenlegi helyzet szerint mindkét lány a B csoportban kap majd helyet, és azonos időpontban rendezik a 87 és +87 kilósok versenyét is. Ilyenkor gyorsan pörögnek az események, nagyon oda kell figyelni a versenyeztetésre. Ráadásul még egy szombathelyi is lesz a mezőnyben, a +87-ben indul a Haladásból két éve eligazolt Bazsó Bianka – őt a szövetségi kapitány, Haragos Attila segíti.

A 19 éves Boros Viktória másodszor indulhat felnőtt-Eb-n, serdülőként két bronzot, ifiként két ezüstöt és három bronzot, juniorként egy ezüstöt szerzett eddig. Neki a májusi junior-vb lesz a fő versenye, ott majd 81 kilóban indul. Ezúttal nem fogyaszt; a 87-be nevezték be, ahol a mezőny legfiatalabb tagjaként a 14. a rajtlistán. Edzője 200-205 kilós eredményt vár Vikitől.

A 23 éves Gyürüs Barbara korábban szerzett junior­Eb-bronzot, és először már 2016-ban kapott lehetőséget a felnőttválogatottban. A +87 kilóban 11. a rajtlistán, Márkus Erzsébet 190-195 kilós teljesítményt remél tőle.

Kiemelt képünkön: Balról Boros Viktória, jobbról Gyürüs Barbara, középen az edzőjük, Márkus Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában