hajrá srácok!

2021.05.05. 07:00

Az utolsó esély – Kvalifikációs verseny előtt a Haladás VSE birkózói

Kedden indultak a még tokiói olimpiai részvételre pályázó magyar birkózók az utolsó kvalifikációs versenyre Szófiába. A háromfős férfi szabadfogású csapatban két Haladás-versenyző is van, ifj. Veréb István a 86, Ligeti Dániel a 125 kilogrammos súlycsoportban próbál szerencsét.

Horváth Erika

Fotó: VN/MBSZ

A birkózók mindösszesen három alkalmat kaptak az olimpiai kvótaszerzésre. A 306 kvótából 288 kel el ezeken a versenyeken, szakáganként és súlycsoportonként 16. (A tíz-tíz súlycsoportból hat-hat szerepelhet az olimpián.) Az első kvalifikációs verseny a 2019-es világbajnokság volt, ahol az 1–6. helyezettek szerezhettek kvótát az országuknak. Akkor négy magyar ért révbe, a nőknél Sastin Marianna (62 kg), a kötöttfogásúaknál Lőrincz Tamás (77) és Lőrincz Viktor (87), valamint szabadfogásban a honosított Muszukajev Iszmail (65).

A márciusban Budapesten megrendezett európai kvalifikációs viadalon a kötöttfogású Korpási Bálint (67) harcolta ki a tokiói repülőjegyet a döntőbe jutásával. Mivel Amerika, Afrika és Óceánia, valamint Ázsia kvalifikációs viadalán is elkelt súlycsoportonként két-két hely, már csak kettő-kettő kiadó. Amiért a csütörtöktől vasárnapig Szófiában rendezendő világkvalifikáción lehet harcba szállni – itt is csak azokban a súlycsoportokban indíthatnak versenyzőt a nemzetek, amelyikben még nincs kvótájuk (illetve amelyekben látnak esélyt).

Nagy az érdeklődés, 84 ország több mint 400 birkózóját nevezték. Magyarország mindhárom szakágban három versenyzőt indít: a nőknél Dénes Mercédesz (53), Barka Emese (57) és Németh Zsanett (76), a kötöttfogásúaknál Kecskeméti Krisztián (60), Szőke Alex (97) és Varga Ádám (130) indul, a szabadfogású férfiaknál pedig a honosított Kuramagomedov Murad (74), valamint a Haladás VSE két rutinos válogatottja, ifj. Veréb István (86) és Ligeti Dániel (125).

Ifj. Veréb István csak februárban csatlakozhatott újra a válogatotthoz, miután a felfüggesztését öt hónap után feloldották. A márciusi budapesti kvalifikációs versenyen már indult, ott nem járt sikerrel. Azóta nem hallottunk róla, mert ő nem vett részt a két héttel ezelőtti lengyelországi Európa-bajnokságon.

– A budapesti verseny után egy hét pihenőt kaptunk, ­azóta folyamatosan edzőtáboroztunk – kezdte a 33 esztendős egyszeres vb- és háromszoros Eb-bronzérmes, kétszeres olimpikon birkózó. – Bevallom, bennem megfordult, hogy az Eb-n elindulnék a 92 kilóban, ahol 2019-ben bronz- érmes lettem, de a vezetés nem akarta, és én is beláttam, hogy nem lenne észszerű két héttel a kvalifikációs verseny előtt egy másik súlycsoportban versenyeznem. Az olimpia sokkal fontosabb. Azt gondolom, hogy a felkészülésben mára utolértem magam, és azon kevés versenyzők egyike vagyok, aki bizakodik – különben el sem indulnék ezen a versenyen. Ha jó napot fogok ki és a tudásomnak megfelelően tudok birkózni, sikerülhet.

Ligeti Dániel viszont ott volt két hete a varsói Eb-n, sőt a bronzért birkózhatott, végül ötödik lett.

– Minden rendben, jól haladt a munka az Eb óta is – mondta a HVSE 31 éves, egyszeres Eb-ezüst és kétszeres bronzérmes, szintén kétszeres olimpikon nehézsúlyú birkózója. – Remélem, hogy folytatódik az a javuló tendencia, amit a budapesti verseny után az Eb-n mutattam. A súlycsoportomban húszan neveztek, nagy a mezőny. Először az első meccset kell megoldani, aztán lehet a következőre koncentrálni.

Hétfőn Ligeti és Veréb is átesett sokadik PCR-tesztjén, kedden reggel pedig útra kelt a csapat Szófiába. A szabadfogásúak versenye csütörtökön kezdődik. Gyakorlatilag aznap el is dől minden, hiszen a nap az elődöntőkkel zárul. Azok győztesei szereznek tokiói kvótát – a másnapi éremcsatáknak az olimpia szempontjából már nem lesz jelentőségük.

Kiemelt képünkön: Ifj. Veréb István (balról) és Ligeti Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában