vasi résztvevő

2021.05.17. 07:00

SzoSI-s úszó az Eb-n – Kalmár Alíz három számban is lehetőséget kapott

A budapesti úszó-Európa-bajnokságnak lesz egy vasi résztvevője is: Kalmár Alíz, a Szombathelyi Sportiskola 18 esztendős válogatottja mindhárom mellúszószámban rajthoz állhat.

Horváth Erika

Kalmár Alíz edzőjével, Budavári Istvánnal

Fotó: Unger Tamás

Kalmár Alíz márciusban, az országos bajnokságon vívta ki a csapattagságot a 2:29,23 perces egyéni csúcsával a 200 méteres mellúszásban – amely távon aztán ezüstérmet szerzett. Persze ez az eredmény nem varázsütésre érkezett, már 11 éves úszómúlt van Alíz mögött.

– Eleinte inkább csak azért edzettem, mert a szüleim levittek. Most már én magam akarok jobb lenni – mondja Alíz, akinek ikertesvére, Laura is úszik. Neki gyorsúszóként még nehezebb dolga van. – Amikor 2018-ban a szakosztályunk legjobbja, Barta Marci Amerikába ment egyetemre, eléggé szétesett a csoportunk. De egy év múlva Gyűrűs Hanna mégis ki tudott jutni az ifi-vb-re. Akkor nyáron a tesóm, Laura kezdeményezte, szorgalmazta, hogy mi, akik maradtunk az idősebbek közül, vegyük komolyabban.

Az edzőnknek, Budavári Istvánnak megígértük, hogy bármit kér tőlünk, megcsináljuk. Így is lett, és egyre jobbak lettek az eredményeink. 2019 decemberében a rövid pályás ob-n már A döntős voltam. Tavaly márciusban lett volna a normál medencés országos bajnokság, de jött a karantén – azt is elhalasztották. Alig voltak vizes edzéseink, de szárazföldiek, fizikai erősítések annál inkább. Nagyon sokáig 2 perc 45 másodperc volt az egyéni csúcsom 200 m mellen, és amikor elmentünk egy győri tesztversenyre, 2:35-öt úsztam, tíz másodperces volt a javulás.

Kalmár Alíz edzőjével, Budavári Istvánnal
Fotó: Unger Tamás

Ez megerősített abban, hogy jó úton haladunk. Decemberben pótolták a márciusról elhalasztott ob-t, ahol megint egészen jól teljesítettem, 2:36-tal negyedik lettem. A napi úszómennyiség mellett azóta is fontos szerepet töltenek be a szárazföldi tréningek. Bár utóbbiakat a Covid második hulláma miatt kicsit át kellett szervezni – a nappalinkban rendeztünk be egy erősítő termet, hogy tudjuk folytatni a megkezdett munkát. Az idei, márciusi ob előtt öthetes edzőtábort tartottunk – nagyon elfáradt mindenki, de aztán nagy egyéni csúcsokat úsztunk. Én 2:29,23-at – ez ért Eb-indulási lehetőséget.

Köszönet az iskolánknak, a premontrei gimnáziumnak – ahol Laurával együtt 11. osztályosok vagyunk –, hogy tolerálta a hiányzásainkat, támogatott bennünket. Így a reggeli egy helyett két órát tudtunk úszni, délután a kettő helyett hármat, közben volt a szárazföldi edzés. És most, az Eb előtti öthetes ciklusban is volt egy kéthetes edzőtábori munka, ahol sokat próbáltunk a rajtomon és a fordulóimon csiszolni, mert a legtöbb időt ezeken veszítettem el.

Közben úgy alakult, hogy Kalmár Alíz nemcsak 200-on, hanem a másik két mellúszószámban, 100-on és 50-en is indulhat a Duna Arénában.

– Rendezőként Magyarország minden számban négy versenyzőt indíthat. 100-on és 50-en nem voltam a legjobb négyben, de – talán visszalépés miatt – felajánlották az indulás lehetőségét, én pedig elvállaltam. Szeretnék mindhárom számban egyéni csúcsot úszni az Európa-bajnokságon. 200-on talán sikerülhet a középdöntőbe jutás. Azon a távon nem egészen 4 másodpercre vagyok az olimpiai A szinttől, amit szeretnék minél jobban megközelíteni.

– Tekinthetjük úgy is, hogy az Eb-szereplés jutalom Alíz számára a járvánnyal terhelt nehéz időszakban elvégzett munka után, de tovább is lehet gondolni a lehetőségeket. Nem elérhetetlen számára 200-on a tokiói A szint. Vagy, ha a legjobb magyarnak bizonyulna 100 m mellen, akkor B szinttel, amihez körülbelül másfél másodperces egyéni csúcsjavítás kellene, bekerülhetne a tokiói váltóba – részletezte tovább a lehetőségeket Budavári István edző.

A budapesti vizes Európa-bajnokságon Magyarország eddig három dobogós helyezést szerzett: nyíltvízi úszásban 10 km-en Olasz Anna ezüstöt nyert, a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű váltó bronzérmes lett. Bronzot szerzett a magyar szinkronúszócsapat is a highlight kűrben.

Az Eb medencés úszóversenyeit hétfőtől vasárnapig rendezik a Duna Arénában – a magyar csapatot 56 úszó alkotja. Kalmár Alíznak edzője, Budavári István itthonról szurkol, a versenyre a SzoSI egy másik edzője, Tejes Péter kísérte. Pénteken költöztek be a „buborékba”, ahol tesztelések is vártak rájuk. Alíz kedden 100 méteren, csütörtökön 200-on, szombaton pedig 50 m mellen versenyez.

A délelőtti előfutamokat az M4 Sport 10 órától közvetíti, az elődöntős, döntős program minden nap 18 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában